Dostane Jakeš doživotí? Komunistickým předákům ČSSR hrozí v Německu přísné tresty

Praha - Podle advokát Konrada Menze hrozí v Německu někdejším špičkám československého komunistického režimu až doživotní vězení.

Trestnímu oznámení v případu zabití pěti německých občanů na československých hranicích čelí 54 českých a 13 slovenských občanů, včetně bývalého šéfa komunistů Milouše Jakeše a někdejších komunistických premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky.

"Rozsudky německých soudů týkající se usmrcení na železné oponě mimo vnitroněmeckou hranici mi zatím nejsou známé," řekl v rozhovoru s ČTK Menz, podle něhož nynější případ představuje novinku. Zároveň ale trestní oznámení, které podal za Platformu evropské paměti a svědomí německému nejvyššímu státnímu zástupci, podle něj svou logikou navazuje na podobné vnitroněmecké případy.

Podle německé judikatury jde o nepromlčitelné trestné činy a odpovědnost za ně nesou všichni, kdo se na nich podíleli, uvedl Menz.

"Nejvyšší státní zástupce teď přezkoumává podklady, které jsme předložili," uvedl Menz, podle něhož jde o stovky stran materiálů, které vycházejí mimo jiné z informací českých a slovenských archivů.

Kdyby případ dospěl k obžalobě, bude třeba podezřelé vydat, protože v Německu není možné někoho odsoudit v nepřítomnosti. Délka případného trestu by závisela na způsobu posouzení trestného činu. "Pokud by byli obžalováni a odsouzeni za vraždu, bylo by nejdelším trestem doživotí," poznamenal Menz. Zároveň ale připomněl případy, kdy lidé odsouzení za podíl na holocaustu odcházejí i vzhledem ke svému vysokému věku od německých soudů s několikaletými tresty.

V případě Jakeše, Štrougala a dalších se ale nejedná jen o řadové funkcionáře, nýbrž i o předáky bývalého režimu. "Tyto vysoké činitele, kteří seděli ve vysokých úřadech, můžeme možná nejlépe porovnat s Egonem Krenzem, který byl u nás v Německu odsouzen jako poslední komunistický šéf," míní advokát.

Krenz byl v 90. letech odsouzen k šesti letům a šesti měsícům vězení, protože nesl spoluodpovědnost za hraniční režim východního Německa, který si vyžádal množství obětí. Propuštěn byl po necelých čtyřech letech.

Související

Miloš Jakeš Rozhovor

Jakešův projev přispěl k pádu režimu, znamenal pro něj prohru. Přiznal, že socialismus nefunguje, říká historik

Historik Pavel Žáček je přesvědčený, že legendární projev bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše z Červeného Hrádku, od něhož dnes uplynulo přesně 32 let, přispěl o čtyři měsíce později k pádu totalitního režimu. „Veřejnost se mohla naprosto bez cenzury přesvědčit, jaký aparátčík stanul v čele strany. Lidé viděli, že král je úplně nahý i bezbranný. Nebál bych se říci, že Jakešovo vystoupení bylo jeho životní politickou prohrou. Najednou přiznal, že socialismus, který budoval, a pro nějž žil, nefunguje,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček o vystoupení ze 17. července 1989.
Milouš Jakeš. Komentář

Bolševické zlo vítězí. Vraždy na železné oponě justici netrápí, lidský život má cenu hodinek

KOMENTÁŘ - Spravedlnost pláče, do duší pozůstalých se zavrtal zmar a bezmoc. Naopak bolševické, odporné zlo se směje. Rozhodnutí dozorujícího státního zástupce Tomáše Jarolímka, jenž zastavil trestní stíhání komunistického expremiéra Lubomíra Štrougala a bývalého ministra vnitra Vratislava Vajnara, kteří svou nečinností měli podporovat nelidská zvěrstva na železné oponě týkající se střelby, je dalším důkazem, že česká společnost není schopná vyrovnat se s komunistickým zločinným režimem. Byť verdikt není pravomocný, je z něj možné cítit pachuť, zoufalství a prohra lidí vyznávajících svobodu. Jak je možné, že justice není ochotna potrestat pachatele sprostých vražd?

Více souvisejících

Milouš Jakeš Lubomír Štrougal Německo

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy