Policie dopadla anarchistu Borla. Byl obviněn ze tří skutků, hrozí mu 10 let

Most - Anarchista Lukáš Borl, který je spokován s takzvanou Sítí revolučních buněk, byl obviněn ze tří trestných činů. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let za mřížemi.

Borl je označován za zakladatele takzvané Sítě revolučních buněk. V minulosti opakovaně zaútočila na pražskou restauraci Řízkárna, jejímuž majiteli zapálila několik aut. Útoky zdůvodňovala tím, že majitel údajně dlužil bývalým i současným zaměstnancům. Přiznala se také k zapálení několika policejních vozů.

Borla v neděli zadrželi mostečtí policisté. "Potvrzuji zadržení pana Lukáše Borla, obviněného pro zločiny založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, vydírání a přečinu poškození cizí věci," řekla ČTK mostecká okresní státní zástupkyně Naďa Voláková.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej ČTK sdělil, že na zadrženého muže uvalil soud vazbu.

Borl patřil mezi zatčené při loňské akci protimafiánského útvaru, policisté ho však propustili. V minulosti stanul před soudem se 14 dalšími squattery, kteří v roce 2009 nezákonně obsadili dům na pražském Albertově. Soud nakonec řekl, že nešlo o trestný čin.

Po razii proti anarchistům v roce 2015 bylo obviněno šest lidí. Pět lidí na začátku srpna stanulo před soudem kvůli kauze, která se týká přípravy teroristického útoku na vlak. Případ šestého člověka, stíhaného pro nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě, byl z pražské části vyčleněn. Zabývají se jím justiční orgány v Brně.

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Anarchista Borl neměl ve vazbě veganskou stravu. Stát se mu omluvit nemusí, potvrdil soud

Ministerstvo spravedlnosti se nemusí omlouvat levicovému aktivistovi Lukáši Borlovi za to, že ve vazbě nedostával veganskou stravu. Dnes to pravomocně stanovil odvolací soud, který zrušil původní rozsudek, podle nějž stát porušil Borlovo právo na svobodu myšlení a svědomí. Muž čelí obžalobě ze založení extremistické Sítě revolučních buněk a ze žhářských útoků na policejní auta.

Více souvisejících

Lukáš Borl (anarchista) extremismus Anarchisté

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

Přízrak Kubánské krize je tady. Ruská jaderná ponorka Kazaň a další bojová plavidla připlouvají na Kubu

Ve středu dorazila na Kubu ruská jaderná ponorka spolu s dalšími námořními bojovými plavidly na pětidenní návštěvu. Tento krok je vnímán jako demonstrace síly v kontextu rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy