Hlídání parkování v zónách nefunguje, vyplývá z dokumentu. Systém v Praze má chyby

Praha - Auta s kamerami, která mají hlídat parkování v nových parkovacích zónách na Praze 5 a 6, mají vážné nedostatky. V době, kdy už museli řidiči vlastnit drahé parkovací karty, nebyla tato auta propojena se systémy, které ke své funkčnosti potřebují. A bizarností v souvislosti s novými parkovacími zónami je mnohem víc.

TV Nova získala interní materiál pražského magistrátu, který tvrdí, že systém kontrol aut zaparkovaných v placených zónách má vážné trhliny. "Ostrému provozu nepředcházelo testování, které mělo proběhnout v rámci provozu pilotních projektů zón parkovacího stání na Praze 5 a na Praze 6, a které mělo po dobu jednoho měsíce na malém území ověřit funkčnost všech součástí zcela nového systému. Proto není možné ihned zahájit plný provoz monitoringu," stojí ve zprávě staré zhruba dva týdny.

"K pilotnímu provozu zón placeného stání bohužel nedošlo. My bychom ho samozřejmě uvítali, ale nesouhlasili s tím městské části," vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Tím ale nedostatky nekončí.

"CIS (systém monitoringu a následné předávání dat Městské Policii) není napojen na Pátrání po motorových a přípojných vozidlech (lustrace Registračních Značek zda se nejedná o vozidlo odcizené, nebo odcizenou tabulku Registrační Značky)," uvádí se ve zprávě.

Registrační značku ukradeného auta stojícího v parkovací zóně tak kamera a systém načte, jenže nikdo s tím nic dělat nebude, nikdo totiž upozornění, že jde o kradené auto, nedostane. "My intenzivně spolupracujeme s ministerstvem vnitra, aby i do tohoto systému byly zóny začleněny v rámci rozvoje," doplnil Hofman.

"Systém nedokáže upozornit na registrační značky, které nešly načíst. Prostě je jen vyhodnotí jako nečitelné a vozidlo jede dál," rozšiřuje zpráva množství nedostatků.

Řidiči, kteří mají registrační značky potřísněné bahnem nebo přelepené samolepkami se tak pokutě nejspíš úplně vyhnou. Těžkou hlavu dělají magistrátu ale i banálnější záležitosti související s rozšiřováním parkovacích zón.

Psali jsme:
Starostové proti modrým zónám: Prahu čeká totální kolaps
 

"Fialová zóna není označena fialovou barvou. Jelikož prý fialovou nebylo možné namíchat, byla použita jiná barva," vysvětluje zpráva. "Z výtvarné výchovy sem měl vždycky za tři ale tipl bych si, že bych zkusil žlutou a ještě nějakou další," tipoval náměstek primátorky hlavního města Prahy Petr Dolínek.

Přitom, jak namíchat fialovou, vědí i děti ve škole, příště až budou potřebovat na magistrátu radu, stačí se jich zeptat. Mobilní monitoring parkovacích zón zprovoznil magistrát i přesto, že věděl o jeho chybách. "Na zastupitelstvu jsme se na to ptali těch lidí, co to mají na starosti, Adriana Krnáčová, Petr Dolínek a oni tuto diskuzi vůbec nepustili na program," divil se předseda pražské ODS Filip Humplík.

Primátorka Adriana Krnáčová se snažila vysvětlit, proč byl systém uveden do provozu i přesto, že měl chyby. "Jednotlivé městské části chtěly, aby ten systém byl funkční co nejdříve. My jsme byli ujištěni, že ten systém je provozuschopný a proto byl spuštěn," komentovala Krnáčová.

Její náměstek Petr Dolínek se hájí, že není garantem projektu a za kontrolu chyb je zodpovědná Technická správa komunikací.

Související

parkování

Centrální pražské městské části požadují přísnější postihy za parkování na chodnících

Centrální pražské městské části požadují přísnější postihy za parkování na chodnících a další podobné přestupky. Městští strážníci by podle nich měli více pokutovat, dávat botičky a nařizovat odtahy. Některé radnice zároveň plánují navrhnout magistrátu úpravy městského systému zón placeného stání, výrazné změny navrhuje zejména Praha 1. Na dotaz ČTK to odpověděli zástupci městských částí.
Tramvaje, ilustrační fotografie.

Za blokování tramvají zaparkovaným autem má hrozit pokuta až 10 tisíc korun

Řidičům, kteří poruší zákaz zastavení nebo stání a způsobí překážku v provozu, kvůli které například nebude moci projet tramvaj, za to bude nově hrozit ve správním řízení pokuta 10.000 korun. Nynější zákon počítá s pokutou za uvedený přestupek v rozmezí od 1500 do 2500 korun. Zpřísnění trestů předpokládá novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou projednává Sněmovna.

Více souvisejících

parkování Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy