Policisté obvinili státní zástupkyni Máchovou, prý zneužila pravomoci

Praha - Žalobkyně Dagmar Máchová z pražského městského státního zastupitelství byla dnes policií obviněna ze zneužití pravomoci. Kauzu dozoruje vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Do centra pozornosti se Máchová dostala zejména kvůli kauze opencard.

Kauza se týká vynášení informací z trestních řízení, policisté zároveň rozšířili obvinění dvěma již stíhaným lidem. "Policisté Národní protidrogové centrály dnešního dne zahájili trestní stíhání proti třem osobám, řekla Bradáčová. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna - státní zástupce - byla obviněna nově. "Zadržena byla kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky," vysvětlila žalobkyně.

Na dotaz, zda bude kvůli této obavě navrhovat vzetí do vazby, Bradáčová uvedla, že policejním výslechem mohou důvody pro vazbu odpadnout. Dodala, že všichni tři dnešní obvinění jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, z toho jeden ve formě návodu. Jeden z trojice si navíc vyslechl obvinění z přijetí úplatku, druhý z podplacení.

Přímou souvislost s takzvanou kauzou Beretta, v níž jde o vynášení policejních informací za úplatu, Bradáčová nepotvrdila.  V případu doposud figuroval protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Máchová figurovala v řadě známých kauz

Do centra pozornosti se zkušená žalobkyně v poslední době dostala zejména kvůli kauze opencard, kterou měla až do začátku letošního roku na starosti. Už v roce 2012 její práci kritizoval ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec, podle něhož byly kvůli záměrnému zdržení začátku vyšetřování na pražském magistrátu skartovány důležité dokumenty týkající se případu. Máchová ale tehdy pochybení odmítla.

Prací žalobkyně v kauze pražské karty se zabývala i sněmovní vyšetřovací komise, která koncem roku 2014 rozhodla o podání trestního oznámení na Máchovou, a to pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle komise šla totiž kvůli chybám hlavní část případu doztracena. Souzeni byli kvůli kartě jen úředníci magistrátu nebo politici, kteří reagovali na vzniklou situaci, nikoli ti, kdo stáli u počátků kontroverzního projektu opencard.

Komise k opencard podala nejprve v červnu 2014 nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi podnět, aby prověřil postup Máchové. Zeman podnět předal k vyřízení tehdejší pražské městské státní zástupkyni Janě Hercegové (z funkce odstoupila letos v lednu), která se za Máchovou postavila. "Podle mého názoru ona buď kamufluje šlendrián, nebo se na něm podílí," řekl v září 2014 ČTK člen komise Ivan Gabal z KDU-ČSL. Loni v dubnu začala na základě poslaneckého podání Máchovou vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Letos v květnu prohledali kancelář Máchové detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), a to v rámci větší akce, týkající se neoprávněného předávání informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek. V reakci na to odebrali nadřízení Máchové všechny trestní případy a byla převedena na netrestní úsek státního zastupitelství. V této kauze dnes policie Máchovou obvinila ze zneužití pravomoci

Vedle opencard vzbudil pozornost i postup Máchové v případu firmy Neograph. V kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny, Máchová jako dozorující státní zástupkyně například zablokovala akcie firmy a uvolnila tím cestu podnikateli Ivo Rittigovi, který pak tiskárnu ovládl.

Na jaře 2012 pak Máchová jako dozorující státní zástupkyně odložila případ podezřelé zakázky na digitalizaci chorobopisů v Nemocnici Na Homolce. Tento krok řada pozorovatelů označila za předčasný, podle Mladé fronty Dnes se postupem Máchové zabývala policie, která prověřovala, zda vyšetřování neukončila účelově. Žalobkyně ale nebyla z ničeho obviněna.

Podezření z možného vynášení informací čelila Dagmar Máchová už v roce 2005, a to kvůli údajně nadstandardním vztahům se Zdeňkem Pichlíkem, jedním z bývalých policistů, podezřelých z ovlivňování dvou případů. Proti Máchové bylo tehdy vedeno kárné řízení, ale brzy bylo zastaveno.

Jako státní zástupkyně podávala obžalobu například v případu Martina Vostárka, odsouzeného v roce 2002 na 14 let vězení za vraždu družky, jejíž tělo po činu rozřezal a několik částí poslal poštou na smyšlené adresy.

Související

Ilustrační foto

Soud v kauze Bereta týkající se vynášení informací poslal Máchovou, Gáboríka i Holuba do vězení

Soud v kauze Bereta týkající se vynášení informací z trestních řízení uložil pražské státní zástupkyni Dagmar Máchové tři roky a čtyři měsíce vězení. Soukromého detektiva Igora Gáboríka poslal do vězení na tři roky, policistu Radka Holuba potrestal dvouapůlletým vězením. V případu čelí obžalobě ještě celník Pavel Šíma a Gáboríkův spolupracovník Vladimír Zmrhal, oběma soud uložil podmíněné tresty. 
Soud, ilustrační foto

Posun v kauze Bereta: Hlavní líčení má začít 22. března, nařídil soud

Okresní soud Praha-východ po dnešním předběžném projednání obžaloby v kauze Bereta, která se týká údajného vynášení informací z trestních řízení, nařídil hlavní líčení. V případu čelí obžalobě pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal. Hlavní líčení má začít 22. března výslechem obžalovaných, nařízené je zatím na tři dny. ČTK to dnes řekli účastníci jednání a zástupci soudu.

Více souvisejících

Dagmar Máchová Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy