Hurikánem zničené Haiti volá o pomoc: Arcidiecézní charita Olomouc vyhlásila sbírku

Olomouc - Pokud chcete pomoc Haiti, které zpustošil hurikán Matthew, máte možnost. Olomoucká Arcidiecézní charita (ACHO) vyhlásila veřejnou sbírku.

Podle charitních pracovníků jde o největší humanitární katastrofu od ničivého zemětřesení a epidemie cholery, které postihly ostrovní stát v Karibiku v roce 2010. Číslo účtu: 43-9935450227/0100

"Škola v Baie de Henne, kam dochází 300 dětí, z nichž 200 studuje díky českým dárcům, je zavřená. V současnosti slouží jako útočiště pro ty, kteří přišli o přístřeší. Domy v Baie de Henne totiž zaplavila voda, v ulicích je bahno a přístupová cesta neprůjezdná," uvedla koordinátorka projektů na Haiti Klára Löffelmannová.

Koordinátorka z ACHO odjíždí příští týden v úterý na Haiti společně s kolegou, jejich cesta počítá s návštěvou Baie de Henne, Gonaives, hlavního města Port au Prince a dalších míst. "Na místě vyhodnotíme situaci a navrhneme, jakými způsoby a kde pomoci," dodala mluvčí ACHO Eva Löffelmannová.

Psali jsme:
Totální devastace Haiti: Hurikán Matthew srovnal města se zemí, nejhorší pohroma od zemětřesení v roce 2010  

Zaplavené je také Gonaives. Školu, kam dochází zhruba 600 žáků, přičemž přes 100 z nich podporuje charita, uchránila poloha na kopci. Na zprávy však charita stále čeká ze školy v Roche a Bateau na jihu země, kde řádil hurikán nejvíce. Navštěvuje ji 25 dětí podporovaných charitou.

Na Haiti bylo podle charitních pracovníků zřízeno 152 center, kde najde útočiště pod provizorními přístřešky 16.000 evakuovaných lidí. "V zemi stále hrozí sesuvy půdy, v souvislosti s dešti a špatným přístupem k pitné vodě i epidemie cholery. V celé zemi se potýkají s nedostatkem oblečení a jídla," podotkla Löffelmannová.

Související

Více souvisejících

hurikán Matthew (říjen 2016) Haiti charita

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

Přízrak Kubánské krize je tady. Ruská jaderná ponorka Kazaň a další bojová plavidla připlouvají na Kubu

Ve středu dorazila na Kubu ruská jaderná ponorka spolu s dalšími námořními bojovými plavidly na pětidenní návštěvu. Tento krok je vnímán jako demonstrace síly v kontextu rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy