Čaniga a spol. byli bílí koně, vypověděl bývalý spolupracovník Březiny

Zlín - Blízký spolupracovník hlavy lihové mafie Radka Březiny Lubomír Kaláč dnes označil lidi spojené s Likérkou Drak z Chvalčova na Kroměřížsku za bílé koně. Sedm lidí včetně majitele likérky Pavla Čanigy je stíháno kvůli daňovému úniku, jenž státní zástupce vyčíslil na 1,29 miliardy korun. Kaláč byl souzen loni v Olomouci spolu s bratry Březinovými, dostal nepravomocně devět let a dva měsíce.

Kaláč dnes potvrdil, že od roku 2004 vozil po celém Česku nezdaněný líh z firmy Radka Březiny Morávia-Chem. Jedním z cílů jeho cest byla i Likérka Drak. Kaláč byl prvním, kdo policii odkryl zákulisí obřích nelegálních obchodů s lihem, které vedl Radek Březina. Kvůli tomu je s Březinovými v ostrém sporu. Tvrdil, že plnil jen příkazy obou bratrů, podobně jako lidé spojení s Likérkou Drak. "Byli to bílí koně. Jeden vyráběl alkohol a dva prodávali," uvedl Kaláč.

Výrobcem byl podle obžaloby bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Pavel Čaniga, o distribuci se podle státního zástupce starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Verdana Robert Sedlařík. Podle státního zástupce Roberta Henzela se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně přes pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit.

Čaniga vinu doznal, ale množství lihu popírá. Uvedl, že se lihoviny s etiketami Likérky Drak vyráběly i jinde. Kaláč to dnes potvrdil. Rum se podle něj míchal několikrát v Ostravě a lihoviny pod značkou Drak i v bývalém areálu Svitu ve Zlíně. Podle Kaláče to bylo v době, kdy do Likérky Drak přišla kontrola. Přestože Kaláč začal odkrývat dění v lihové mafii, olomoucký soud mu nepřiznal status spolupracujícího obviněného. Uložil mu trest o tři roky vyšší, než žádal státní zástupce, jenž poté podal odvolání v Kaláčův prospěch.

Psali jsme:
Radek Březina odmítl výpovídat ke kauze Likérky Drak Majitel Likérky Drak u soudu: Zisky z nelegálního lihu šly Březinovým
 

Jako na spolupracujícího obviněného naopak soud v Olomouci pohlížel na bratra Radka Březiny Tomáše, který popsal detailně činnost skupiny. V dnešní výpovědi ve Zlíně potvrdil role obžalovaných působících kolem Likérky Drak a jejích distribučních společností. Tomáš Březina byl nepravomocně odsouzen na čtyři roky. V Likérce Drak měl na starost evidenci a kontrolu lihu i tržeb. U soudu řekl, že aktéři kauzy věděli, že jejich činnost je nelegální.

Zisk, který měl jeho bratr Radek z prodeje nezdaněných lihovin, odhadl na 80 milionů korun. Tomáš Březina také potvrdil, že část lihovin prodávaných pod značkou Likérky Drak se vyráběla v jiných stáčírnách a ve frýdecko-místecké likérce AB style, jejíž bývalý majitel Milan Antoniazi je v lihové kauze také stíhán. Podle Tomáše Březiny ale výroba mimo prostory Likérky Drak činila v celkovém objemu jen jednotky procent.

Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim tak hrozí o třetinu vyšší horní hranice sazby. Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni bývalí obchodní zástupci Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až deset let vězení. Všichni účast na obchodech s nelegálním alkoholem přiznali. Hlavní líčení pokračuje v únoru příštího roku.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Radek Březina (údajný boss) Kauza lihová mafie Pavel Čaniga

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy