Signatáři Charty 77 oslaví její výročí v lednu v Lucerně

Praha - Disidenti chystají oslavu u příležitosti čtyřicátého výročí Charty 77. Vzpomínkový večer se uskuteční 7. ledna v Mramorovém sále a kavárně pražské Lucerny. Projevy pronesou bývalí mluvčí chartistů Dana Němcová, Tomáš Hradílek nebo Alexandr Vondra. Recitovat se budou básně Ivana Martina Jirouse.

Akci organizuje Kolegium Paměti národa. "Chceme se především vidět, ti, kteří jsme se dožili těchto časů. A trochu reflektovat, kde se kdo z nás octnul a jak se vyvíjí náš postoj k současnosti. Krom toho máme strach, že následující léta nás bude opět ubývat," sdělila Dana Němcová.

"Signatáře zveme ve spolupráci s Libri prohibiti (pražskou knihovnou československé exilové a samizdatové literatury) osobním dopisem. Je to uzavřená společnost," uvedl ředitel neziskové organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Psali jsme: Z Charty 77 jsme byli nadšení. Devátý vzpomíná na svůj první konflikt s režimem Tajné služby USA sledovaly zrod Charty 77, analyzovaly její vliv na veřejnost Sametová revoluce? Chartisté ji nevytvořili, bylo to jinak, ohradil se Pithart  

Post Bellum, které zaznamenává vzpomínky pamětníků, chce v příštích letech svědectví a příběhy chartistů zdokumentovat. Organizace už vyzpovídala desítky pamětníků a signatářů, ale podle Kroupy chybí ještě stovky dalších, které plánuje oslovit a objevit i třeba díky této akci.

Společenství usilující o lidská práva se začalo utvářet při soudním procesu s hudebníky kolem kapely The Plastic People of the Universe. První přípravná schůzka iniciátorů tohoto disidentského hnutí se konala 10. prosince 1976. Mezi Vánocemi a Novým rokem své podpisy pod text Charty 77 připojilo 242 signatářů. Do ledna 1990 se k Chartě přihlásilo přes 1800 signatářů a jen 25 z nich svůj podpis veřejně odvolalo.

Související

František Janouch

Zemřel František Janouch, vědec a zakladatel Nadace Charty 77

Ve věku 92 let zemřel František Janouch, profesor, jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77. Až do své smrti byl čestným předsedou její správní rady. Podle nadace šlo o jednu z nejvýznamnějších osobností veřejného a společenského života druhé poloviny 20. století.
Vláda ČR

Vláda vyhověla "hladovkářům". Na žádost Gruntoráda odvolala usnesení k Chartě 77

Vláda přistoupila na žádost disidenta Jiřího Gruntoráda a dnes hlasováním na dálku zrušila své usnesení, kterým se loni v lednu přihlásila k tradicím Charty 77 o lidská práva a demokracii. Úřad vlády v tiskové zprávě zdůraznil, že to neznamená, že by kabinet opustil závazek Charty. Protestní hladovku před Úřadem vlády drží kromě Gruntoráda i John Bok, jejich akce ale může po tomto kroku vlády skočit.

Více souvisejících

Charta 77 historie Komunismus

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 2 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 2 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 13 hodinami

Počasí příští týden: Teploty v maximech vystoupají až na 24 stupňů

Příští týden teploty v maximech vystoupají až na 24 stupňů. Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy