Zemřel bývalý starosta skautů Jiří Navrátil, komunisti ho věznili v uranových dolech

Praha - Dnes zemřel bývalý politický vězeň a skautský činovník Jiří Navrátil, bylo mu 93 let. Byl členem protinacistického odboje, zapojil se do Pražského povstání v roce 1945, komunisté ho nakonec věznili v uranových dolech.

Spolek Junák - český skaut o úmrtí Navrátila informoval na své facebookové stránce.

"V životě Jiřího Navrátila se odrážejí dějiny českého národa i českého skautingu. Byl vzorem a inspirací nejen pro skauty a skautky, ale i pro jejich vedoucí. Do poslední chvíle komentoval společenské dění, byl aktivní ve výchově skautských vedoucích a překvapoval svou schopností přirozeně překonávat generační rozdíly," řekl ČTK starosta Junáka Josef Výprachtický.

Navrátil se v únoru 1948 se zúčastnil pochodu studentů na Hrad a následně byl vyhozen z právnické fakulty.

O rok později byl zatčen za podíl na pokusu o státní převrat a odsouzen pro velezradu. Vystřídal řadu vězení a uranových dolů, propuštěn byl při amnestii v roce 1960. V letech 1968 až 1970, kdy byl skauting v Česku povolen, byl členem náčelnictva Junáka - českého skauta, v roce 1992 byl zvolen starostou.

Jiří Navrátil (skaut) úmrtí skauti

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy