Michaláková se odvolala v Norsku k nejvyššímu soudu

Praha - Právníci Evy Michalákové podali v Norsku odvolání k tamnímu nejvyššímu soudu kvůli verdiktu o jejím zbavení rodičovských práv k synům, které před lety z rodiny odebraly norské úřady. Češku znovu podpořila písemným stanoviskem Česká republika. ČTK dnes o tom informoval mluvčí výboru podporovatelů Evy Michalákové Jakub Cyrani.

Norská sociální služba odebrala rodičům syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval tehdy zjištění za závažná a nechal děti u pěstounů. O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka se odvolala k soudu, ten rozhodnutí potvrdil. Michaláková se obrátila na krajský soud jako vyšší instanci, ten ale pochybení v soudním postupu neshledal a jejím odvoláním se nezabýval. Nyní jde žena k nejvyššímu soudu.

"Odvolání směřuje proti výroku krajského soudu, který neshledal důvody se případem zabývat. Výsledkem může být, že Nejvyšší soud Norska věc vrátí krajskému soudu a nařídí mu, aby se případem věcně zabýval, nebo že jeho stanovisko potvrdí. Potvrdí-li je, nezbude než se obrátit na štrasburský soud," uvedl Cyrani.

Členové české vlády už dřív řekli, že by ČR Michalákovou u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku podpořila. Michaláková se na štrasburský soud už jednou obrátila, ten její stížnost tehdy ale nepřijal.

Psali jsme: Kradou děti a všechno jim prochází? I Breivik se prý má lépe než matky Rodina Evy Michalákové se nevzdává: Babička s dědečkem žalují Barnevern, chtějí vidět vnoučata Michaláková využívala média na úkor dětí, uvedl norský soud. Právník ostře reaguje  

Podle Cyraniho český stát nyní Michalákovou u nejvyššího soudu podpořil znovu svým písemným stanoviskem. Udělal to už při dřívějším odvolání. Poskytl takzvané písemné podání ve veřejném zájmu. Poukazoval v něm například na Úmluvu OSN o právech dítěte. Nabízel také dohled nad rodinou v Česku.

Michaláková a její podporovatelé vnímají dosavadní rozhodnutí norských úřadů a soudů jako trest za zveřejnění kauzy ve sdělovacích prostředcích. Český rozhlas citoval z rozsudku krajského soudu, podle něhož ale matka využívala média na úkor soukromí svých synů.

Informace o kauze poskytují zastánci Michalákové, norské instituce se k případu od počátku nevyjadřují. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany. Norské velvyslanectví už dřív na svém webu napsalo, že média nemusí představovat věc "na základě všech relevantních informací" a norské instituce kvůli povinnosti mlčenlivosti a s ohledem na ochranu obou chlapců nemohou "reagovat na nesprávná tvrzení".

Sourozenci Denis a David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norské úřady předloni navrhly adopci mladšího chlapce, tento záměr ale odvolací soud neschválil.

Související

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

ESLP se nebude zabývat případem Michalákové, rozhodnutí Štrasburku je pravomocné

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Češky Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl ženinu stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Více souvisejících

Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku) norsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy