Plánoval Nárožný vraždu své tety? Policie mě má těžce v žaludku, popřel u soudu vinu

Olomouc - Před olomouckým krajským soudem dnes stanul Pavel Nárožný z Přerova obžalovaný z přípravy vraždy své příbuzné. Muž, který se zároveň už několik let před soudy zodpovídá z dvojnásobné vraždy manželského páru z roku 2009, chtěl podle obžaloby zavraždit svou tetu kvůli majetku po jeho otci. Z jeho vraždy se Nárožný zodpovídá v předchozím případu. Obžalovaný dnes před soudem vše popřel.

Podle žalobce Jakuba Grmely vraždu tety Nárožný připravoval od počátku roku 2015, plány nabraly na intenzitě na konci téhož roku, kdy dostal od soudu nařízení se z domu vystěhovat. Jeho teta byla opatrovnicí věcí po zavražděném otci Nárožného a obžalovaný ji podle státního zástupce vnímal jako překážku v dědickém řízení. "Nejprve plánoval sražení ženy autem, poté zamýšlel jí poslat otrávenou bonboniéru s žádostí, aby jej v domě ještě nechala bydlet," popsal případ státní zástupce.

Muž podle obžaloby nakonec ke svým plánům využil svou známou, kterou tehdy nechal v domě bydlet. Ženu navedl, aby sledoval pohyb jeho příbuzné, vzápětí na jeho pokyn koupila dvě paruky, hmoždíř a ocelovou trubku, ze které chtěl Nárožný vyrobit palcát. V případu figurují i nastražené falešné stopy, kterými chtěl prý muž zmást policii. "Měla dojet na kole na místo v paruce, psovi měla předhodit návnadu otrávenou tisem. Poté měla ženu udeřit palcátem do hlavy," řekl státní zástupce. Čin se nakonec nestal, žena se od Nárožného odstěhovala a vše nahlásila policii.

Nárožný před soudem svou vinu popřel, tvrdil, že policie je na něj zaměřena už z předchozího případu. "Bylo jasné, po kom by policie hned šla, takže připravit vraždu za těchto okolností je naprosto absurdní," uvedl. Výpověď jeho tehdejší známé označil za plnou lží a nesmyslů, policie ji prý zmanipulovala. U soudu také napadl fakt, že je stíhán v této věci pouze on, nikoliv žena, která mu měla při přípravě pomáhat.

K soudu dnes přišla také teta obžalovaného, kterou se údajně chystal zabít. V rozhovoru pro ČTK uvedla, že to byl pro ni šok. "Vůbec jsem nic netušila, informovala mě o tom až policie. Co na mě chystá, jsem dostala až písemně. Nestýkáme se s Pavlem od rozvodu jeho rodičů v roce 2002," uvedla. Ke slovu se dnes před soudem nakonec nedostala kvůli rozsáhlé výpovědi jejího synovce.

Nárožný čelí také již několik let obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Pár zmizel v listopadu roku 2009, jejich těla se dosud nenašla, oba jsou prohlášeni za mrtvé. Nárožný se před soudem v této kauze zodpovídá od červnu roku 2011. Olomoucký krajský soud ho mezitím třikrát zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil olomoucký vrchní soud. Naposledy tomu bylo loni v dubnu, kdy případ nařídil jinému senátu. Kauzu má nyní na stole ostravský krajský soud, věc dosud nenařídil.

Související

Věznice

Chtěl zavraždit tetu palcátem, trest platí. Pavel Nárožný neuspěl u Ústavního soudu

Pavel Nárožný, jenž si má odpykat 13 let ve vězení za přípravu vraždy své tety, neuspěl s ústavní stížností. Jeho podnět měl řadu procesních a obsahových nedostatků, navíc Nárožný nebyl zastoupen advokátem. Ústavním soudcům tak nezbylo, než stížnost odmítnout. Už dříve Nárožného upozorňovali, že pro řízení před Ústavním soudem (ÚS) potřebuje právníka.

Více souvisejících

Pavel Nárožný soudy Vražda Přerov Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy