Pozor při vaření či práci na zahradě: Častou příčinou úrazu je problém se zrakem

MAGAZÍN - Však to znáte: vaříte jídlo podle receptu z kuchařky a marně hledáte brýle na čtení. Když už si je konečně nasadíte, za chvíli je zase musíte odložit, abyste došli pro ingredience. Podobné problémy ale zažívají i lidé s jinými refrakčními vadami nebo šedým zákalem. Nejen doma, ale i při práci v dílně nebo na zahradě, kde jsou problémy se zrakem častou příčinou úrazů.

Existují tři typy zrakové práce: na blízko (čtení, šití a jiné práce zaměřené na detail), na střední vzdálenost (vaření, společenské hry, práce s počítačem nebo manuální činnosti) a na dálku (sledování televize, orientace v prostředí nebo při chůzi). Záleží na tom, jakou činnost děláte a jak je to náročné pro vaše oči.

„Pokud trpíte refrakční vadou, pak vám neustálé přeostřování a nekonečné nasazování a sundávání brýlí může každou činnost zkomplikovat stejně, jako když je odložíte. Při krátkozrakosti máte rozostřené vidění do dálky. Astigmatismus způsobuje zamlžené nebo zkreslené vidění jak do dálky, tak do blízka. Dalekozrakost ztěžuje rozpoznávání blízko umístěných předmětů. Presbyopie neboli vetchozrakost způsobuje potíže s viděním na drobné předměty a čtení,“ říká MUDr. Andrea Janeková z Očního centra Praha.

Při šedém zákalu neboli kataraktě se vám zase při pohledu jedním okem mohou jevit předměty zdvojené až ztrojené, zároveň se mění vnímání barev a zhoršuje vidění na všechny vzdálenosti. Péče o zahradu, rostliny a záhony se zeleninou, ale také dobrá orientace v dílně a práce s malými nástroji a součástkami se kvůli šedému zákalu i dalším očním onemocněním a vadám stává značně obtížnou.

Katarakta je navíc celosvětově nejčastější příčinou slepoty. Mnohdy se projevuje nenápadně a postupně, dotyčný si ani nemusí uvědomit, že jím trpí, dokud se nemoc nedostane do pokročilejšího stádia. Rychlost jejího nástupu je ale individuální, ve vyšším věku by proto měla být pravidelná preventivní vyšetření samozřejmostí.

Úrazy při nevhodné korekci vady

Z Evropského výběrového šetření o zdravotním stavu v ČR vyplynulo, že 15 % osob, které nosí brýle nebo čočky, má potíže se zrakem kvůli nevyhovující optické pomůcce. Je prokázáno, že třetina lidí s dioptrickou vadou má chvílemi rozostřené vidění, zhoršené vnímání hloubky prostoru a nedokáže správně odhadnout vzdálenost ani polohu překážek. Každý osmý si stěžuje na problémy s prostorovou orientací, a to doma i venku. To má za následek úrazy při domácích pracích, rekonstrukcích domů, zahrádkaření i při volnočasových aktivitách.

Největší problémy mají pochopitelně senioři. Podle nedávné anglické studie má téměř polovina lidí starších 65 let nepoznanou nebo neléčenou vadu zraku, u lidí nad 85 let je to již více než 66 procent! Nejčastější příčinou úrazů starších lidí jsou pády způsobené špatnou orientací.

Úrazy při nedostatečné ochraně zraku

Často ani dioptrická korekce vám při některých činnostech neposkytne adekvátní ochranu. Oční úrazy tvoří 7 % z celkového počtu úrazů lidského těla. Více než 40 % pacientů utrpí zranění očí při domácích opravách, práci na zahradě, při úklidu, či vaření. Většinu úrazů způsobují malé částice nebo objekty poškozující oko. Nepatrné zrnko omítky, kovová tříska, drobná dřevěná pilina či prach odlétávající od nářadí mohou proniknout do oční bulvy a nenávratně ji poškodit.

I při zdánlivě bezpečné práci na zahradě může dojít k poranění, například ostrým okrajem listu rostliny, poletujícím prachem, zrnkem zeminy nebo podceněním intenzity slunečních paprsků. Každá neopatrnost může znamenat nejen několik týdnů pracovní neschopnosti, ale i nebezpečí trvalých následků. Přitom stačí mít brýle, které oči ochrání před prachem, sluncem, hmyzím bodnutím a manipulací s materiály, ostrými předměty a nebezpečnými kapalinami.

Dopřejte si svobodu vidění

Většina lidí s refrakčními vadami má trvale jedny brýle, které střídá s kontaktními čočkami, anebo používá dvoje brýle. Moderním řešením zrakových problémů jsou i laserové oční operace. V současné době jsou natolik bezpečné a spolehlivé, že je oftalmologové doporučují i při nižším počtu dioptrií, kdy brýle ruší zejména při sportovních aktivitách nebo když oči netolerují kontaktní čočky. Ze všech očních vad se obecně nejobtížněji koriguje dalekozrakost, zejména když dospějete do „presbyopického věku“. Fyziologická ztráta akomodace, tedy schopnosti zaostřovat do blízka postihuje každého člověk a její míra se liší podle typu refrakční vady do dálky.

„Presbyopii korigují brýle, ale progresivních změn vidění můžete dosáhnout také implantací multifokální nitrooční čočky nahrazující původní lidskou čočku. Jedná se o nelaserovou metodu PRELEX, která vás zbaví jakýchkoli dioptrií, a tedy i nutnosti nosit brýle,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. Pokud chcete mít „zrakovou svobodu“, využijte preventivní prohlídky u svého očního lékaře, nebo se obraťte přímo na oční kliniku, která disponuje moderními vyšetřovacími přístroji a tradicí provádění laserových nebo nitroočních operací.

Související

Více souvisejících

zdraví úrazy zahrádkářství protext

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy