Vrchní soud po roce otvírá kauzu lihové mafie, Březinovi hrozí vyšší trest

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci nařídil na začátek června jednání v kauze takzvané lihové mafie, obžalováno je osm mužů v čele s podnikatelem Radkem Březinou.

Takzvaná lihová mafie podle obžaloby v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně.

Za obchody s nelegálním lihem s rekordní škodou přes šest miliard korun uložil před půldruhým rokem krajský soud obžalovaným tresty od čtyř do 13 let, jeden z mužů dostal podmínku. Většina z nich se proti rozsudku odvolala, u některých podal odvolání žalobce.

"Ve věci obžalovaného Radka Březiny a spol. bylo nařízeno veřejné zasedání, a to na dny 6. června až 8. června. Blíže se k věci či důvodům, proč bylo veřejné zasedání nařízeno na tři dny nebudu vyjadřovat, a to až do doby, než předvolání či vyrozumění o veřejném zasedání obdrží všichni dotčení účastníci řízení," řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Olomoucký krajský soud v kauze rozhodl v prosinci 2015. Nejvyšší trest z organizované skupiny dostal Radek Březina, naopak nejnižší, čtyřletý trest jeho bratr Tomáš, který jako jediný získal status spolupracujícího.

Proti rozsudku olomouckého krajského soudu se odvolalo sedm z osmi obžalovaných včetně lihového bosse Radka Březiny. S rozsudkem souhlasil pouze jeho mladší bratr Tomáš, i jeho kauzou se však bude odvolací soud zabývat. Žalobce podal v tomto případě odvolání, žádá stejně jako u jeho bratra Radka a obžalovaného Lubomíra Kaláče propadnutí celého majetku. Odvolání žalobce podal také u dalších obžalovaných. Přísnější trest požaduje u Radka Březiny, Rostislava Hanulíka a Tomáše Pantlíka, který jako jediný vyvázl s podmínkou. Radku Březinovi navrhuje zvýšit třináctiletý trest o čtyři měsíce na maximální hranici. "Měl by z principu dostat nejpřísnější trest," řekl již dříve ČTK žalobce Miroslav Stoklásek.

Naopak u Lubomíra Kaláče, který dostal devět let a dva měsíce, podal žalobce odvolání v jeho prospěch, žádá mírnější trest.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Radek Březina (údajný boss) Kauza lihová mafie olomouc Alkohol soudy

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 29 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy