Ohrožují Česko islámští teroristé? Ptali jsme se na nejvyšších místech

Praha - Jak jsou na tom Češi s náboženským radikalismem? Tato otázka je aktuální zejména v souvislosti s islámským terorismem. Zatím známe jeden případ, kdy se Čech chtěl dostat do služeb organizace tzv. Islámského státu (IS). Bezpečnostní informační služba (BIS) pro EuroZprávy.cz uvedla, že hrozba zradikalizování se v Česku týká několika jednotlivců.

V Česku je mediálně znám pouze jeden případ, kdy se měl Čech radikalizovat a chtít odejít podpořit samozvanou organizaci Islámský stát (IS). Mladý Čech ze Spáleného Poříčí byl zadržen v Turecku už na začátku roku 2016. Údajně neměl být součástí větší skupiny lidí, chtěl se dostat na syrskou hranici. V květnu proběhla médii další zpráva, kdy tajná služba potvrdila, že přes Česko tekly finanční prostředky právě pro IS.

Bezpečnostní informační služba (BIS) dlouhodobě monitoruje, zda v naší zemi hrozí zvýšené riziko náboženské radikalizace jednotlivců a skupin. Podle mluvčího Jaroslava Štichy disponuje tajná služba zdroji v terénu jak doma, tak v zahraničí. Od těchto zdrojů momentálně nemá poznatky, které by signalizovaly, že České republice hrozí v této oblasti zvýšené riziko. "Kontrašpionáž dělá každý den maximum, abychom měli včas informace, kdyby došlo k radikalizaci náboženské komunity, k "samoradikalizaci" např. mladých lidí prostřednictvím internetu, nebo v případě průniku závadných osob na území ČR," dodal pro EuroZprávy.cz.

"Současná situace je poměrně klidná i vzhledem k tomu, že například čeští muslimové radikální Islám odsuzují a dokáží odolávat pokusům o radikalizaci ze strany jednotlivců, které jsme v minulých letech zaznamenali," sdělil Šticha.  Česku by tedy momentálně nemělo hrozit žádné nebezpečí v této oblasti.

"V každém případě složky BIS jsou neustále ve vysokém stupni pozornosti a nepodceňují žádnou z informací, kterou získají. I díky tomu jsme mohli nedávno vyloučit, že by atentátník z Londýna cestoval přes Prahu, jak tvrdila německá média," upřesnil.

Na otázku, zda je v Česku přítomna nějaká osoba či skupina osob, u kterých je důvodné podezření, že by se mohli chtít přidat do řad IS, Šticha z bezpečnostních důvodů nechtěl odpovědět. I kdyby taková osoba existovala, BIS by jistě veřejně nesdělovala, že tomu tak je.

BIS monitoruje i potencionální riziko náchylnosti jedinců k tomu, aby se nábožensky radikalizovali. "Za poslední tři roky se jedná maximálně o několik jednotlivců, kteří ovšem zůstali osamocení a pro svou činnost nenašli živnou půdu," sdělil pro EuroZprávy.cz Šticha.

Situace je tak v Česku podobná jako před dvěma lety. Tehdy se bezpečnostní experti k problematice vyjádřili při semináři na sněmovní půdě. Shrnuli, že největším rizikem v této oblasti jsou vlci samotáři, kteří by se mohli radikalizovat zejména prostřednictvím internetu, česká muslimská komunita prý neinklinuje k radikalizaci. 

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

BIS Bezpečnostní agentury Náboženství radikalizace islám

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy