Romové chtějí po Vsetínu odškodné 5,2 milionu. ÚS stížnost města zamítl

Brno - Letitý spor Vsetína s Romy vystěhovanými do obcí mimo Zlínský kraj se dostal až k Ústavnímu soudu. Ten dnes stížnost města zamítl. Romové se domnívají, že město porušilo jejich základní práva a požadují odškodné 5,2 milionu korun.

Vsetín vystěhoval v roce 2006 romské rodiny z pavlačového domu v centru města, který byl ve špatném stavu. Město následně dalo dům zdemolovat. Někteří lidé skončili v kontejnerových domech v lokalitě Poschla, pět desítek Romů se přestěhovalo do domků v obcích na Prostějovsku, Jesenicku a Olomoucku. Nabídku na přestěhování využilo osm rodin, čtyři pak město zažalovaly.

Romové tvrdí, že byli ze Vsetína deportováni násilím. Kritizují například to, že je zaměstnanci městského úřadu v souvislosti s koupí domků donutili podepsat listiny, které si nemohli ani přečíst. Uvádějí, že neměli ani možnost svobodně si zvolit místo, kam se s rodinami přestěhují. Stav domků byl podle nich špatný.

Pravomocný rozsudek v kauze zatím nepadl. Městu se ale nelíbil postup Vrchního soudu v Olomouci, který opakovaně zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě a naposledy nařídil také výměnu soudce. Proto se obrátilo na ústavní soudce ještě před pravomocným verdiktem. Soud stížnost odmítl zčásti pro nepřípustnost, ve zbytku pro zjevnou neopodstatněnost.

Podle dřívějšího vyjádření někdejšího starosty Vsetína Jiřího Čunka (KDU-ČSL) se město domnívá, že případné odsouzení k povinnosti zaplatit náhradu Romům by bylo "bezprecedentním bezprávím vůči vsetínským občanům, popřením zdravého rozumu a potvrzením názoru, že milosrdenství k sociálně vyloučeným Romům se nevyplácí".

Související

Více souvisejících

Romové Ústavní soud ČR vsetín Jiří Čunek

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy