Box, móda i vězení. Kdo skutečně je Ivo Rittig?

Praha - Osoba lobisty Ivo Rittiga je spojováno zejména s kauzou jízdenek pro pražský dopravní podnik. Jeho minulost je ale mnohem bohatší. V 90. letech skončil kvůli manku na několik let ve vězení a živil se i jako promotér boxerských zápasů.

Ivo Rittig se narodil se 3. ledna 1963. Podle tisku se vyučil prodavačem, praxi absolvoval v pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil do podniku Potraviny Praha a o dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem 766.000 Kčs. Rittig kvůli tomu podle médií strávil tři roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy potrestaly devíti roky vězení.

V roce 1990 byl však propuštěn na základě amnestie. Trest si pak nechal zahladit. Počátkem 90. let se Rittig stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v oblasti luxusní módy. Podle týdeníku Respekt si Rittigovyfirmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které ale podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh vyveden do České konsolidační agentury.

Rittiga média v minulosti označovala za jednoho z "kmotrů" ODS, kteří měli velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované zakázky. Přisuzován mu byl také vliv na bývalého středočeského hejtmana a exministra Petra Bendla. Jeho vliv byl ale podle médií mnohem větší. "Z mé generace nebyl nikdo, kdo byl ve vysoké manažerské funkci a neznal Ivo Rittiga," řekl loni v dubnu někdejší šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák.

Podle internetové verze obchodního rejstříku dříve figuroval ve statutárních orgánech mnoha firem (mimo jiné PROSPEKTA MODA CZ, dnes Luxury Brand Management), v současnosti je ale jeho jméno k nalezení již jen u společnosti s ručením omezeným v likvidaci R.E.C-CONSULTING.

Trvalé bydliště má Rittig v Monaku, kromě toho se zdržuje také v Dubaji, kde získal rezidenční vízum; do ČR příležitostně jezdí. Výše Rittigovamajetku je sporná. Například policisté, kteří chtěli zajistit jeho majetek kvůli případné náhradě škody v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, dospěli k závěru, že Rittig oficiálně nevlastní žádné nemovitosti ani v Monaku, ani v ČR. Na veřejnosti se nicméně Rittig objevuje s drahými hodinkami a využívá také soukromé proudové letadlo.

 Rittigovo jméno se začalo v médiích častěji objevovat v roce 2011 v souvislosti s kauzou jízdenek pro pražský dopravní podnik. Ten podle policie uzavřel nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek s papírnou Neograph, který zprostředkovala firma Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě Cokeville Assets. Neograph firmě odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Nadační fond proti korupci v minulosti uvedl, že konečným příjemcem těchto peněz byl pravděpodobně Rittig. V kauze byl začátkem února podán návrh na obžalobu Rittiga a dalších 17 lidí.

Další kauzou, ve které Rittig figuruje, je únik informací z Bezpečnostní informační služby. V případu, který souvisí se zásahem na Úřadu vlády v červnu 2013, byli vedle Rittiga a jeho obchodního partnera Tomáše Jindry obžalováni i bývalá ředitelka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) a právník David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal. Rittig s Michalem dostali letos v lednu desetiměsíční podmínku, Nagyová pak podmíněný trest v délce 1,5 roku. Verdikt není pravomocný.

Od doby, kdy se jeho jméno začalo v médiích a na internetu objevovat v souvislosti s podezřelými obchody nebo policejními zásahy, se Rittigněkolikrát obrátil na soud s žalobami na ochranu osobnosti. A to se střídavými úspěchy. Letos v únoru například pražský městský soud rozhodl, že má nárok na omluvu od vydavatele týdeníku Respekt kvůli článku o kmotrech. Omluvy se dočkal už v říjnu 2015 také od České televize za spojení se zlatem a penězi nalezenými při policejní razii na Úřadu vlády a dalších místech v červnu 2013.

Rittigovi se nelíbila také slova šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky, který v březnu 2014 v televizi řekl, že podnikatel údajně figuruje "ve fotovoltaické kauze Amun.Re". Pražský městský soud Rittigovu žalobu v září téhož roku nepravomocně zamítl, a verdikt loni v říjnu potvrdil Vrchní soud v Praze. Už v 2015 dubnu mu Městský soud v Praze nepřiznal ani nárok na omluvu a odškodné od vydavatelství Mladá fronta kvůli článku v týdeníku Euro, který pojednával o Rittigově zapojení do solárního byznysu.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig lobbing češi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy