Češi na internetu schvalují teror proti muslimům: Kde končí svoboda slova?

Praha/Londýn - V souvislosti s pondělním teroristickým útokem v Londýne se někteří Češi začali obdivně vyjadřovat na adresu útočníka. Ten najel dopravním prostředkem mezi muslimy před londýnskou mešitou. Co takové komentáře vypovídají o Češích? A není už to za hranou svobody slova?

Teroristický útok z pondělí, při kterém muž najel do lidí před londýnskou mešitou, vzbudil na českých sociálních sítích překvapivé reakce. Nemalý počet uživatelů v komentářích schvaluje tento incident, při kterém zemřel jeden z muslimů. Některé komentáře hraničily s podněcováním násilí vůči určité skupině lidí. „No konečně se někdo rozhodl, že si to nenechá líbit… Škoda, že ho dopadli, příště by mohl být úspěšnější,“ napsal k článku o útoku na sociální síť uživatel Jan Zoubek.

Ostřejší byla dívka se jménem Monic Dívka Kocka. „Ten řidič by měl dostat odměnu a být příkladem pro ostatní, když můžou muslimové vraždit Evropany bez trestu tak to jde i opačně, já bych zavedla poměr 1:100 za jednoho mrtvého Evropana 100 muslimů.“

Komentářů si všiml cestovatel Dan Přibáň, který se často veřejně vyjadřuje ke společenským tématům. „Často bývá jako důkaz, jak jsou muslimové strašliví, uváděno, že schvalují teroristické útoky. Už dlouhou dobu mám pocit, že naše společnost v tom není lepší, že stačí situace, kdy budou mít naši lidé pocit, že jsou v právu a bojuje se za jejich (samozřejmě jedinou správnou) věc a schválí stejné svinstvo,“ napsal.

„...a škoda, že poukazování na tuhle stinnou stránku naší společnosti mnozí nevnímají jako důvod k zamyšlení, ale hanobení národa a důvod k exkomunikaci těch, kdo podobné věci říkají. Opět to velice připomíná víru.,“ dodává Přibáň.

Zda už je tento projev svobody slova za hranou, je těžké posoudit. „Policie ČR  věnuje sociálním sítím pozornost, stejně tak projevům, které mohou mít znaky protiprávního jednání,“ sdělila pro EuroZprávy.cz k případu ppkl. Iva Knolová od Policie České republiky. „Podmínkou spáchání trestného činu  je úmysl podporovat či propagovat a zároveň  jednou z dalších podmínek je naplnění  spáchání na veřejnosti. Orgány činné v trestním řízení  posuzují každý případ jednotlivě, s ohledem na okolnosti spáchání, subjektivní a objektivní stránku věci  nebo daného jednání,“ upřesnila. Knolová připouští, že posuzování takovýchto projevů je velice náročné. Policie prý často musí spolupracuje se soudními znalci.

Právník Zdeněk Koudelka se k věci odmítl vyjádřit, sociální sítě prý nesleduje. „Jinak jsem obecně zastáncem svobody slova a ne cenzury,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

Závěry z některých projevů Čechů na sociálních sítích nechce vyvozovat ani europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Řada lidí je frustrovaná ze zpráv o množství útoků islámských teroristů, kteří zabili v Evropě stovky lidí,“ sdělil pro EuroZprávy.cz. Češi pak „pudově“ reagují na podobný útok proti muslimům. „Nelíbí se mi to, ale nic bych z podobných reakcí o Češích nevyvozoval. Hranice vyjadřování jsou dány zákony,“ dodal. Pokud je prý někdo překročí, musí jednat policie.

"Nenávistné hlášky na internetu v diskusích jsou fenomén, který by se v podstatě nelišil od nadávání v hospodě. Ale? To však slyší nejbližší okolí a těžko ho přímo namíříte na konkrétního adresáta mimo váš oblíbený lokál. Svoboda slova, kterou máme zakotvenu v listině a v další legislativě, však není absolutní a pamatuje na to i současný právní řád. A ten platí v této věci i na internetu," uvedl pro EuroZprávy.cz předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Podle něho je v podobných případech nesmyslné přenášet zodpovědnost za analýzu stovek tisíc komentářů na internetu na provozovatele služby či diskuzních fór. "Stejně tak je ovšem nesmyslné zatěžovat policii oznámením každé prkotiny, což je druhý extrém," dodává. Míní, že jednou z cest je moderování diskuze samotnými weby z vlastní iniciativy jednou z cest, jak podobné komentáře tlumit. 

"Bagatelizovat nějaký útok, jenom proto, že nám se to zdá „ještě v pohodě“,  podle mě nezúčastněnému nepřísluší," myslí si. Sám se setkal s několika výhružnými zprávami na jeho osobu v prostoru internetu. Bartoš většinou autory komentářů upozorňuje na výši trestních sazeb, kterou by mohl být postižen. "Stejně postupuji při výzvách „na férovku“. Příspěvky většinou mizí a autor většinou dále nereaguje. Internetoví hrdinové jsou často jen hrdinové právě tam. Hloupou nenávist je možné ignorovat. Dá se však proti ní i efektivně bránit. Pouč svého, či „anonymního“ hatera. Právní povědomí je přece ve společnosti důležité," uzavřel. 

Související

Dodávka najela do chodců před londýnskou mešitou (19.6.2017)

Muž, který loni najel do skupiny muslimů, byl usvědčen z vraždy

Londýn - Brit, který loni u londýnské mešity najel dodávkou do skupiny muslimů, byl dnes uznán vinným z vraždy. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž soud trest 48letému Darrenu Osborneovi uloží v pátek. Policie a prokuratura se domnívaly, že šlo o teroristický čin.

Více souvisejících

Auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou (19.6.2017) Velká Británie sociální sítě Terorismus češi Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Daň Přibáň Ivan Bartoš (Piráti) internet

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy