Tři obvinění v kauze úniku informací jsou z vazby venku

Brno - Tři obvinění v kauze úniku informací z policejních databází jsou z vazby venku. Příkaz k jejich propuštění dal státní záastupce. Ve vazbě zůstává dalších pět lidí. ČTK to dnes řekl dozorující státní zástupce Petr Šereda. V kauze bylo obviněno 18 lidí. Soud v Brně už také dříve rozhodl o stížnostech sedmi obviněných na vazbu, rozhodnutí ale ještě nejsou doručena.

"Důvodem propuštění dotyčných z vazby je to, že byly provedeny výslechy svědků, u kterých hrozilo nebezpečí z možného ovlivnění jejich výpovědi ve vztahu k těm osobám," uvedl žalobce. Lze tedy očekávat propuštění dalších obviněných, a to podle uskutečněných výslechů. "Předpokládáme, že nebude využita celá tříměsíční, zákonem daná lhůta pro takzvanou koluzní vazbu pro žádného z obviněných," uvedl Šereda.

Osm obviněných skončilo rozhodnutím brněnského městského soudu ve vazbě ve druhé polovině května. Sedm z nich následně podalo stížnost proti tomuto rozhodnutí, řešil je brněnský krajský soud. Podle jeho mluvčí Evy Sigmundové o stížnostech rozhodl na neveřejném zasedání 22. června a spis odeslal zpět na městský soud. Ten rozhodnutí doručuje stranám, výsledek tedy ještě není známý. Teoreticky se ale mohlo stát, že dotyční podali stížnost, kterou soud zamítl, ale mezitím se uskutečnil výslech svědků a propustil je státní zástupce.

Vyšetřování vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, týká se bývalých elitních policistů a podnikatelů.

Do vazby zamířili bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, bývalí policisté Jakub Sloup, Alexandr Jedlička, Jakub Patloka, advokátní koncipient Václav Kvíčala a podnikatelé Radek Moric a Samán Talabání. Kdo je osmým člověkem, není zřejmé.

Mezi stíhanými v kauze je také Radim Jüttner, šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) či někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán. Stíhání majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka vyvolalo reakce i na politické scéně. Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně exministra financí Andreje Babiše (ANO). Jeho manželka Petra Rusňáková kvůli kauze odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO pro podzimní sněmovní volby. Rusňák členství v hnutí ukončil.

Související

Více souvisejících

kauza úniků z policejních spisů vazba Brno Michal Ratajský (expolicista) David Rusňák (DRFG)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy