Hoří v dětmarovické elektrárně, na místě jsou zranění

Dětmarovice (Karvinsko) - Požár v Elektrárně Dětmarovice na Karvinsku, kde dopoledne začala hořela vnitřní vestavba rekonstruovaného absorbéru, budou hasiči zřejmě likvidovat ještě několik desítek hodin. Kolem 16:00 to řekl ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

"Dostali jsme se dovnitř na první průzkum. Je třeba otevřeně říct, že v tom absorbéru jsou ohniska požáru, která pořád hoří. Vzhledem k tomu, jak je vyhřátá ta konstrukce, tak v tuto chvíli není možné to vevnitř hasit vodou. To znamená, že pořád to budeme zvenčí ochlazovat, aby nedošlo k nějaké destrukci a pnutí," řekl po 18:00 Vlček.

Hasiči povolají statika, aby společně s nimi určil bezpečnou zónu pro práci. Hašení potrvá ještě dlouho. "Z bezpečnostních důvodů a z hlediska toho, že uvnitř snad bylo přes 30 tun plastu, tak to opravdu musíme nechat formou kontrolovaného vyhoření, aby nedošlo k nějaké další destrukci," řekl Vlček.

Marie Pásková, oblastní mluvčí společnosti ČEZ, která je provozovatelem elektrárny, uvedla, že příčina požáru se stále zjišťuje. Škodu bude možné vyčíslit nejdříve příští týden. Stane se tak poté, kdy si místo budou moci prohlédnout technici, kteří vyhodnotí rozsah poškození způsobeného ohněm a určí výši škody. Absorbér je zařízení, které slouží ke snižování emisí síry.

Elektrárna bude muset být odstavena, ale k zásobování odběratelů budou použity náhradní zdroje. Elektrárna dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku. O události byla informována Česká inspekce životního prostředí.

Podle Vlčka byl požár nahlášen po 10:30. Nejdříve na místo vyjížděli závodní hasiči, kteří ihned po příjezdu na místo žádali posily. Zásah Vlček označil za velmi náročný. Podle něj bylo sedm ošetřených lidí, čtyři lidé, kteří se nadýchali zplodin hoření, skončili v nemocnici.

Tepelná elektrárna Dětmarovice zahájila provoz 31. května 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

Výstavba elektrárny začala v roce 1971 a spouštění čtyř bloků trvalo postupně od května 1975 do listopadu 1976. Zpočátku spalovala elektrárna pouze černé uhlí z místních zdrojů, po roce 2000 se začalo ke spalování v menším množství používat také hnědé uhlí ze severozápadních Čech.

Související

Více souvisejících

elektrárna Dětmarovice Dětmarovice (Karviná) elektrárny Breaking News

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy