Senioři nemají pocit žízně. Hrozí naprostá ztráta soběstačnosti, upozorňuje lékařka

Praha - Senioři nemají pocit žízně, v horku je nutné jim pití připomínat. Přesto málokdy přijmou potřebné dva litry tekutin. V domovech pro seniory to často žádný lékař nehlídá. V nemocnicích řeší dehydrataci běžně infuzemi.

"Čím je člověk starší, tím klesá množství vody v jeho těle. A navíc ztrácí pocit žízně, takže (senioři) obecně přijímají méně tekutin a velmi rychle se dehydratují," řekla lékařka z Geriatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavla Mádlová.

"Dva litry by měli vypít určitě. Ale dostat do starého člověka tolik tekutin je velký problém," dodala.

Nedostatek tekutin může způsobit malátnost, bolest hlavy a sníženou výkonnost. "Dehydratace se projeví jako naprostá ztráta soběstačnosti. Jednoho dne ten starý člověk řekne, že nemůže vstát z postele, mluví zmateně," dodala. V případě zanedbání může vyústit až do mozkové příhody. Krev se zahustí a ucpe cévu v mozku, hrozí také selhání ledvin.

Ležící pacienti by neměli být přikrytí peřinou, maximálně bavlněným prostěradlem. Problémem mohou být také jednorázové pleny. "Je to ošetřovatelsky náročnější, ale ideální by bylo občas odkrýt a nechat kůži vyvětrat," uvedla lékařka.

Související

Ilustrační fotografie

V horkých letních dnech je důležité dodržovat pitný režim. Co se doporučuje?

Podle předpovědi počasí překročí denní teploty ve zbytku týdne místy až třicet stupňů. Takové teploty jsou velkou zátěží pro lidský organismus a pitný režim je v horku velmi důležitý. Každý by měl dodržovat dostatečný příjem tekutin a zvláštní pozornost si zaslouží děti a senioři. Na pracovištích by měl vodu nebo minerálku obstarat zaměstnavatel.

Více souvisejících

pitný režim zdraví důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy