Kvůli požáru došel v ČSSR toaletní papír, krizi hasil ÚV KSČ

Nedostatek toaletního papíru v roce 1988 zasáhl celé socialistické Československo. Ke krizové situaci významně přispěl požár v harmaneckých papírnách na Slovensku. Ty byly největším producentem toaletního papíru v zemi.

Za období komunismu museli obyčejní lidé řešit i tak zdánlivě banální věc, jako to, zda mají na záchodě dostatek toaletního papíru. Lidé se potýkali s nedostatkem základních hygienických potřeb a krize nedostatku toaletního papíru byl až trapným dokladem nefunkčnosti centrálně plánované ekonomiky.

Ve "zlatých šedesátých" vázla také dodávka základních potravin, zejména masa, které bylo přidělováno do maloobchodní sítě direktivně. V praxi se opatření projevovalo frontami u obchodů, ale také bezmasými dny v závodních jídelnách. V roce 1967 se poprvé vážněji projevil nedostatek toaletního papíru, který hlasitě zdůraznili studenti při majálesovém průvodu Prahou. Jedním z jejich hesel tak bylo: "Chceš-li býti dobrým Čechem, vytírej si pr..l mechem." Režim nedostatek vyřešil nákupem nové výrobní linky toaletního papíru v roce 1969, s porodním boomem v sedmdesátých letech se ale problém nedostatku dostavil opět v osmdesátých letech. Výrobní linky přestaly kapacitně vyhovovat. 

V osmdesátých letech se také znovu naplno projevil nedostatek masa. V roce 1982 téměř zmizelo z pultů a navíc došlo k jeho zdražení o 40 až 100 procent. Fronty se kromě u potravin utvořily před papírnictvími, v roce 1983 i před drogeriemi. Kromě nedostatku exotického ovoce a toaletních papírů si lidé museli počkat na prací prášky a na vložky. 

Doslova tragédií pak byl pro československou ekonomiku a běžné potřeby občanů rok 1988. V červenci toho roku čekali lidé i přes tři týdny na toaletní papír, v říjnu se problémy opakovaly, zásobování zcela kolabovalo. V dějinách města Klatovy se tak píše, že: "Fronty se stály na barevné televizory, pračky, na ledničky, auta, zájezdy k moři atd. Krizová situace v zásobování se projevovala mimo jiné i nedostatkem takových komodit jako máslo, toaletní papír či dámské hygienické potřeby,". Další hygienickou potřebou, které byl nedostatek, byly zubní pasty. 

Za svízelnou situaci mohl požár v papírnách Harmanec na Banskobystricku. Tyto papírny byly největším výrobcem toaletního papíru v tehdejším Československu. Situace byla po požáru vskutku kritická, z této doby také známe vtipy o tom, že si lidé utírali svá pozadí Rudým právem. 

Situace nabyla takové závažnosti, že ji muselo řešit předsednictvo ÚV KSČ. To rozhodlo o výstavbě nových výrobních linek tak, aby se dosáhlo na produkci 2,5 kila "toaleťáku" na osobu, která by se tak blížila evropskému průměru spotřeby. 

“Od počátku roku 1988 byl značný nedostatek toaletního papíru (nejen ve Skutči, celostátně). Při dodávkách tohoto druhu zboží se tvořily velké fronty, např. v týdnu od 14. 3. do 19. 3. a v dalších obdobích roku. Od poloviny roku byl nedostatek hygienických vložek pro ženy. Opět i na toto zboží se tvořily velké fronty," stojí v kronice města Skuteč. Problém byl celorepublikového rázu, výpadek v produkci se řešil i dovozem z Jugoslávie a Číny, ale také ze západních zemí jako bylo Rakousko a Finsko. Výrobní linky musely pracovat na čtyři směny. 

Lidé si toaletní papír nahrazovaly kromě vložkami a Rudým právem také vatou. Dnes se může zdát, že šlo o malichernou záležitost, ale dokážete si představit, jak byste ji řešili? Dnes si na pultech můžete vybrat mezi barevnými, měkkými, voňavými nebo obrázkovými toaletními papíry a nehrozí, že by se požárem v jedné z továren opakovala podobná krize, jako nastala na konci osmdesátých let. 

Související

Toaletní papír

Toaletní papír meziročně zdražil o 23 procent

Toaletní papír na internetu podle analýzy portálu Heureka.cz v srpnu meziročně zdražil o 23 procent. Češi kupují větší balení, prodejům v současné době vévodí ta po 48 a 32 kusech. Podobný trend je patrný u dětských plen, u kterých proti loňskému srpnu v on-linech obchodech cena vzrostla o 16 procent, nejprodávanější jsou balení 170 kusů. Výsledky analýzy nákupního rádce Heureka.cz má ČTK k dispozici.
Dovoz a vývoz zboží

Kvůli nedostatku kontejnerů by mohlo být méně toaletního papíru

Nedostatek přepravních kontejnerů by mohl způsobit nedostatek toaletního papíru. Tvrdí to brazilská společnost Suzano, která je největším výrobcem dřevní buničiny - produktu, který se při výrobě toaletního papíru používá. Podle ní hrozí zpoždění v dodávkách buničiny.

Více souvisejících

toaletní papír Komunismus socialismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy