Muž v Praze ubodal manželku. Místo vězení půjde do detence, trpí bludy

Praha - Muž, který v rodinném domě v pražských Strašnicích ubodal manželku, půjde do detenčního ústavu. Státní zástupkyně zastavila jeho trestní stíhání pro obzvlášť trýznivou vraždu, protože podle znalců byl v době činu nepříčetný.

Muž nepůjde do vězení. Pokud by byl muž příčetný, hrozilo by mu až doživotí. "Vyhověli jsme státní zástupkyni, která navrhovala uložit zabezpečovací detenci," uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Dodala, že rozhodnutí zatím není pravomocné, protože muž si ponechal lhůtu pro případné podání stížnosti k vrchnímu soudu.

Nepříčetné, a tedy trestně neodpovědné pachatele může soud poslat do detence tehdy, pokud je jejich pobyt na svobodě nebezpečný a pokud s přihlédnutím k povaze jejich duševní poruchy nelze očekávat, že by k ochraně společnosti postačovala ústavní nebo ambulantní léčba.

Detenční ústavy mají na rozdíl od psychiatrických léčeben zvláštní ostrahu. Pachatel do nich přichází na neurčenou dobu a soud musí jednou za rok přezkoumat, zda důvody pro detenci trvají.

Vražda ve Strašnicích se stala ráno 12. května. Muž (50) s vysokoškolským vzděláním si na manželku přichystal nůž, když odjela s dětmi do školy. Policistům později řekl, že usmrcením ženy chtěl předejít tomu, že ho otráví. Věřil, že "tím všechny vysvobodí a vyřeší tím i jejich dlouhodobé problémy".

Když se žena vrátila domů, zaútočil na ni hned za vchodovými dveřmi a zasadil jí celkem 53 bodných ran. Poté sám zavolal na tísňovou linku 158 a udal se.

Muž byl v minulosti opakovaně hospitalizován v Bohnicích. Dlouhodobě se léčil také ambulantně, přičemž odmítal léčbu psychofarmaky. Dle znalců trpěl chronickou duševní poruchou s bludy, přičemž bezprostředně před činem se jeho chorobná vztahovačnost, žárlivost a pocity ohrožení ze strany manželky výrazně zhoršily.

Související

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Více souvisejících

Vražda Praha soudy schizofrenie psychiatrie

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy