Letní etapu Flory Olomouc navštívilo 30.000 lidí. Zájem byl o růže a Rajskou zahradu

Olomouc - Flora Olomouc je nejstarší českou květinovou výstavou. Její letošní letní etapu navštívilo od čtvrtka do dnešního podvečera zhruba 28.000 platících návštěvníků. S velkým zájmem se setkala přehlídka s názvem Vyznání růžím.

Dohromady prošlo areálem výstaviště společně s dalšími hosty až 30.000. V porovnání s loňským rokem se tak návštěvnost zvýšila až o 3000 návštěvníků.

"Letošní letní etapa mezinárodní květinové výstavy Flora Olomouc zaznamenala podle předběžných výpočtů 28.000 platících návštěvníků. V součtu s čestnými, volnými a dalšími vstupenkami přesáhl počet 30.000 lidí. Je to zhruba o 2000 až 3000 návštěvníků více než loni," uvedl mluvčí výstaviště Adam Fritscher. Podle něj pomohl zvýšení zájmu především atraktivní program, ale i stabilní počasí.

Návštěvníci podle pořadatelů nejvíce obdivovali hlavní květinovou expozici v pavilonu A, kde byly představeny dvě hlavní témata. Šlo o Setkání v Rajské zahradě, kde se návštěvníci přes nebeskou bránu a bránu do ráje ocitli ve stylizovaném ráji, do něhož vtékaly čtyři řeky stejně jako v knize Genesis. Druhým hlavním tématem byla Léčivá síla stromů.

Přehlídka Vyznání růžím byla k vidění na galerii hlavního pavilonu. Zaplněny byly i okolní pavilony. "Návštěvnosti určitě napomohla i čínská expozice a výstava Terakotová armáda v pavilonu G, která bude pokračovat až do 24. září jako samostatná výstava," doplnil Fritscher. Jde o putovní výstavu. Spatřit zde mohou návštěvníci 70 hliněných soch vojáků o váze 150 kilogramů, dvě repliky koní i zmenšené repliky bojových vozů.

Související

Růže, ilustrační fotografie

Češi šetří. Klesl zájem o objednávky kytic on-line

Prodejci květin, které ČTK oslovila, sledují po uvolnění protiepidemických opatření pokles zájmu o objednávky kytic přes internet. Lidé se vracejí do kamenných prodejen, i když někteří zákazníci u on-line nákupů zůstávají. V souvislosti s růstem životních nákladů některá květinářství zaznamenala pokles prodejů i snížení útraty. Přestože na Den matek, který letos připadá na 8. května, prodejci květin čekají vyšší zájem, zákazníci kytice častěji poptávají na Valentýna či Mezinárodní den žen (MDŽ).
Růže, ilustrační fotografie

Zájem o rozvoz květin je na MDŽ větší než na Valentýna

Květiny v e-shopech s rozvozem na dnešek, na který připadá Mezinárodní den žen (MDŽ), za poslední dva týdny objednalo podle analýzy společnosti Shoptet zhruba třikrát více Čechů než na začátku února, tedy před Valentýnem. V běžných měsících kupuje květiny on-line v průměru 30.000 mužů, před MDŽ je to až 140.000.

Více souvisejících

Květiny Flora Olomouc výstavy olomouc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy