V Praze evakuovali panelák: Sběratel měl v bytě munici i radioaktivní předmět

Praha - V bytě sběratele vojenských předmětů v Praze 10 policie objevila munici a předmět vydávající radioaktivní záření. Pyrotechnik poté nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu panelového domu, týkala se 26 lidí.

Příbuzní sběratele, kteří byt v panelovém domě v Želivecké ulici vyklízeli, nejprve policii v neděli kolem 21:00 oznámili, že asi objevili nášlapnou minu.

"Policejní pyrotechnik následně konstatoval, že tento konkrétní předmět není nijak nebezpečný, neboť se jedná o alternátor," sdělil mluvčí policie Tomáš Hulan. "Nicméně při další prohlídce bytu našli policisté značné množství vojenské munice, volně uložené na různých místech bytu," doplnil.

Doposud nalezené věci pyrotechnici hodnotí jako munici z druhé světové války, puškové granáty, ruční granáty, dělostřeleckou a imitační munici. "Naštěstí žádnou ze zajištěných věcí pyrotechnici nevyhodnotili jako rizikovou, pro jejíž nebezpečnost by bylo nutné například rozšířit evakuační perimetr," uvedl mluvčí. Při prohlídce bytu policisté našli i předměty, které vydávaly radioaktivní záření. Na místo proto vyrazila speciální jednotka hasičů. Nakonec šlo ale jen o neškodné minerály a letecké navigační přístroje.

Muž podle policie nevlastnil zbrojní průkaz pro žádnou kategorii, a veškeré zbraně a munici tak přechovával protiprávně.

Po nálezu munice byla nařízena evakuace celého vchodu domu. Náhradní ubytování potřebovalo jen několik z evakuovaných.

Úplnou evakuaci ukončil pyrotechnik k 20:00. "Stalo se tak poté, co pyrotechnik zajistil veškerou munici, kterou bylo možné vnímat jako nebezpečnou," sdělil Hulan. Odklízení maket, nebo znehodnocené a nefunkční munice potrvá podle něj minimálně do úterý. V souvislosti s tím bude i nadále uzavřeno patro, kde se byt nachází, a patro nad a pod ním, dodal.

Policisté prohledali i další dvě nemovitosti sběratele v Roztokách u Prahy a nedaleko Roztok. Nic nebezpečného tam však nenašli.

Související

Na Znojemsku se našlo velké množství munice z války

Na Znojemsku se našla munice z války, tisíce granátů a pancéřové pěsti

Velké množství munice z druhé světové války - ke stovce pancéřových pěstí a přes 2000 ručních granátů se našlo při výkopových pracích v Únanově na Znojemsku. Munici našla firma při budování elektrické přípojky na kraji obce, řekl dnes ČTK starosta obce Jindřich Bulín. Pyrotechnici granáty odpoledne odpálili v nedalekém poli, informoval ČTK policejní mluvčí Petr Vala.

Více souvisejících

munice zbraně Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy