Praha nemusí doplácet 43 milionů korun za licence k opencard

Praha - Městský soud v Praze dnes zamítl žalobu firmy Castlebar Invest, metropole tak podle zatím nepravomocného verdiktu nemusí platit 42,7 milionu korun a úroky za neoprávněné užívání licencí ke kartě opencard.

Castlebar zastupuje zájmy firmy eMoneyServices (EMS), jež tvrdí, že od společnosti Haguess získala práva ke kartě. Pražský městský soud se ve svém rozhodnutí nakonec vůbec věcně nezabýval tím, zda se Praha bezdůvodně obohatila, či nikoliv. Žalobu zamítl kvůli tzv. nedostatku aktivní legitimace - tedy kvůli tomu, že ji EMS, resp. Castlebar, neměla právo podat.

"Nemám prokázáno, že by Haguess disponoval autorskými právy k systému opencard jako celku. Prostě nemám prokázáno, že by žalobce nebo jeho právní nástupce byli oprávněni namísto autora domáhat se nároku na vydání bezdůvodného obohacení," konstatovala soudkyně Jaroslava Lobotková.

Soudkyně upozornila, že Haguess převedla s platností od ledna 2008 veškerá autorská práva k opencard včetně výhradního oprávnění k užití softwaru na společnost Modeca. EMS nyní podle Lobotkové ve vztahu k svému vlastnictví práv neunesla důkazní břemeno.

Castlebar se proti verdiktu odvolá. Její právník Zdeněk Dvořák dnes ČTK řekl, že kyperská offshorová firma Modeca vstoupila do projektu jako zahraniční investor v roce 2007, tedy rok poté, co už Praha začala uzavírat smlouvy s Haguessem. Majetková práva k opencard pro ČR prý Modeca později převedla zpět na EMS.

Castlebar tvrdí, že Praha neoprávněně čerpala licence, když využívala software nad původně stanovený počet karet. "Náš klient (EMS) Prahu opakovaně po dobu 2,5 roku vyzýval, aby počet licencí rozšířila dodatkem k jednotlivým licenčním smlouvám," podotkl u soudu Dvořák. Město podle něj výzvy ignorovalo, a proto EMS nezbylo nic jiného, než se na jaře roku 2014 obrátit na soud.

Až po podání žaloby prý město přistoupilo na jednání o rozšíření licence, k čemuž Prahu podle právníka vedla i obava, že EMS systém zablokuje a město jej nebude moci využívat. V srpnu 2014 pak město podepsalo dodatky k licenčním smlouvám, přičemž se prý obě strany dohodly, že to nijak nesníží nároky EMS na vydání bezdůvodného obohacení. Žalobou firma požadovala vydat bezdůvodné obohacení podle autorského zákona, tedy dvojnásobek částky, která by byla v době neoprávněného nakládání s licencí obvyklá za její získání.

Castlebar Invest vede kvůli opencard několik dalších sporů, a to nejen s Prahou, ale i s jejím dopravním podnikem. Právník firmy nedávno u jiného soudu uvedl, že město i dopravce se řízení snaží záměrně protahovat, což žalovaní popírají. Dnes se role obrátily a ze záměrného prodlužování řízení firmu obvinil právní zástupce Prahy Lukáš Duffek. Podle něj se Castlebar obávala právě rozhodnutí soudu, že není k podání žaloby oprávněna.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Praha soudy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy