Následky vichřice: Proud stále nemá 80 tisíc odběratelů, vlaky nejezdí na 20 tratích

Praha - Po nedělní vichřici zůstávalo bez dodávek elektrické energie dnes ve 13:00 ještě 80.000 odběratelů společnosti ČEZ. Ráno bylo bez elektřiny 120.000 zákazníků ČEZ a zhruba 28.000 odběratelů společnosti E.ON. Nejvíce poruch čeká na opravu stále na Děčínsku, Havlíčkobrodsku, Českolipsku, Benešovsku, Jičínsku a Chrudimsku. Na některých regionálních tratích stále nejezdí vlaky.

ČEZ evidoval po vichřici asi půl milionu domácností bez proudu. Do nedělního večera odstranil poruchy u 250.000 odběratelů. Během noci a dnešního dopoledne se podařilo připojit k proudu další desítky tisíc lidí, škol či firem. "Na odstraňování následků kalamity pracuje i nadále na 700 pracovníků poruchových čet, pracovníků dispečinku i operátorů call centra. Další dvě stovky pracovníků z řad subdodavatelských firem jsou také v terénu. Všichni se snaží obnovit dodávky elektřiny co nejdříve," uvedla brzo odpoledne mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

V současnosti eviduje dispečink ČEZ Distribuce 270 poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na napětí nízkém. "Bez napětí je 2500 distribučních trafostanic. Poklesl také počet odběratelů bez elektřiny, v současné době je bez elektřiny 80 tisíc odběrných míst," dodala Holingerová. Call centrum společnosti podle ní během neděle přijalo 34.000 hovorů o hlášení poruch, k dnešnímu poledni vyřídilo 14.000 telefonátů.

Další distributor elektřiny E.ON, který dodává proud hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině, hlásil dopoledne na 28.000 odběrných míst bez elektřiny. "Na odstraňování škody pracujeme a to číslo stále klesá," řekl ČTK mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

V souvislosti s vichřicí řešili hasiči v Libereckém kraji v neděli v průběhu 12 hodin 380 událostí. Několik volání, která ještě souvisejí s vichřicí, zaznamenali i dnes ráno. "Jde především o technické pomoci s odstraněním popadaných stromů a větví na komunikacích. Stále úzce spolupracujeme s poruchovými četami společnosti ČEZ a pomáháme s odstraňováním stromů a kusů střech, které jsou zapleteny v drátech elektrického vedení. Hasiči vyjíždějí především na Českolipsku a Semilsku, ale během dne čekáme zvýšené výjezdy v celém kraji," řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Následky smrště se budou odstraňovat ještě několik dní.

Kvůli popadaným stromům je v Libereckém kraji stále neprůjezdných několik komunikací zejména v oblasti Jizerských hor a Krkonoš, ale také třeba v Holanech na Českolipsku, kde kilometrový úsek do chatové osady zablokovalo 30 stromů. Odklízení tam odhadují na tři dny. Neprůjezdné jsou i komunikace ve Zlaté Olešnici, Kořenově, Tanvaldu a Velkých Hamrech na Jablonecku. Na více než sedmikilometrovém úseku silnice ze Šumburku do Rejdic popadaly stromy a další pádem hrozí.

Situace ve Středočeském kraji se po nedělní vichřici zklidnila, v neděli hasiči evidovali kolem kolem 1000 zásahů, dnes ráno jich mají přes deset, řekl dnes ráno mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Některé domácnosti na Benešovsku, Kladensku, Rakovnicku i dalších středočeských okresech byly kolem 7:00 ještě bez proudu.

Vítr se v noci na dnešek ve Zlínském kraji zklidnil. Hasiči vyjeli jen k osmi událostem, šlo zejména o odstranění spadlých stromů. Nedá se však vyloučit, že lidé budou ještě další události hlásit, třeba objeví nalomený strom. Za celou neděli řešili hasiči 285 událostí. "Během večera a noci hasiči vyjeli v sedmi případech k odstranění stromů. Poslední výjezd se týkal krajského města, kde v bývalém baťovském areálu spadl billboard na chodník," uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Po vichřici stále nejezdí vlaky na více než 20 úsecích regionálních tratí. Jde většinou o horské a podhorské oblasti Libereckého kraje a Krušných hor, ale také jižní Čechy a Vysočinu.

Obnovení provozu České dráhy předpokládají kolem poledne či po poledni. Problémy zůstávají zejména v úsecích s elektrickou trakcí nebo tam, kde je na kolejích větší množství stromů. Jde například o úsek České Budějovice - České Velenice, Tábor - Bechyně a Rybník - Lipno, kde se obnovení provozu předpokládá kolem poledne. Větší množství stromů je popadaných na trať mezi Libercem a Českou Lípou. Vlaky by tudy měly opět jezdit po 13:00.

Z hlavních tahů ráno přetrvávaly problémy pouze na trati mezi Chebem a Plzní, provoz ale byl obnoven kolem 08:00. V neděli největší komplikace způsobilo zastavení provozu na železničním koridoru mezi Prahou a Olomoucí, kudy se první vlaky po vichřici rozjely večer kolem 20:00.

Nedělní vichřice si v Česku vyžádala dva lidské životy. U Starče na Třebíčsku spadl strom na ženu, v Jičíně usmrtil padající strom staršího muže.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Energetika vichřice Herwart (říjen 2017) železnice České Dráhy

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy