Část Děčínska bude bez elektřiny do večera, obrovské polomy v Krkonoších a na Šumavě

Ústí nad Labem/Vrchlabí - V Ústeckém kraji bylo v neděli na 130.000 domácností bez elektřiny, teď je to několik tisíc. Bez proudu zůstanou zřejmě až do večera některá místa na Děčínsku, nejhorší je situace ve Šluknovském výběžku.

"Evidujeme ještě 50 poruch na vysokém napětí, které postupně opravujeme. Díky příznivému počasí se nám snad většinu podaří opravit ještě dopoledne," uvedla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. "Většina odběrných míst bez proudu je právě na Děčínsku, v jiných okresech je už poruch minimálně," dodala.

Hasiči mají v terénu ještě několik jednotek. "Vyjeli ještě na místa, kde lidé nahlásili, že jsou nalomené stromy," sdělil mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Během neděle hasiči byli povoláni k 578 událostem způsobených větrnou smrští. V 380 případech to byly popadané stromy a větve na silnice, dráty vedení, železniční tratě, 196 výjezdů bylo k uvolněným plechům, střechám, billboardům. Ve dvou případech hasiči odčerpávali vodu. Nejvíc nahlášených událostí bylo v okrese Děčín, kde hasiči uklízeli 130 spadlých stromů a byli u 44 dalších událostí.

V Děčíně platí přísný zákaz vstupu do lesoparků, parků, lesů a na hřbitovy. "Na Pastýřské stěně dnes budou probíhat těžební práce odklízející polomy po nedělním větru," uvedla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.

Provoz bez komplikací je už dnes na železnici. V neděli kvůli vichřici bylo přerušené vlakové spojení na mezinárodní trati z Děčína do Drážďan.

Foukat bude podle předpovědi meteorologů na severu Čech ještě celý dnešek. "Očekáváme ještě nárazy větru kolem 55 kilometrů v hodině, na horách až 75 kilometrů v hodině. Na horách se mohou místy objevit sněhové jazyky," uvedla ústecká pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nedělní vichřice poničila v Krkonoších tisíce metrů krychlových dřeva. "Škody jsou větší s ohledem na podmáčenou půdu po vydatných deštích," uvedl dnes mluvčí národního parku Radek Drahný. Rychlost větru na Sněžce dosahovala v neděli rychlosti až 180 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. Správa KRNAP návštěvníky nejvyšších českých hor varovala před nebezpečím pádu dalších stromů.

Při orkánu Kyrill v lednu 2007 bylo v Krkonoších poničeno 88.000 metrů krychlových dřeva. Následnou obnovu lesů zařídila v rozhodující míře sama příroda, protože lesníci KRNAP na zničených plochách zvolili přirozenou obnovu lesa. Nechali postupně vyrůst podrost, do kterého v omezené míře podsadili populace jedlí a různých listnatých dřevin.

Nedělní silný vítr polámal v šumavském národním parku desítky tisíc krychlových metrů dřeva. "Jedná se o první odhady. V severní části parku můžeme hovořit o tisícovkách kubíků, v jižní části pak vítr polámal desítky tisíc kubíků," řekl mluvčí parku Jan Dvořák. Dodal, že odstraňování škod komplikuje i počasí. Na některých místech Šumavy totiž dnes začalo sněžit. "Uvidíme, jak rychle se nám podaří dostat do hůře dostupných lokalit," uvedl.

Jedná se o druhou kalamitu v šumavském národním parku v letošním roce. Koncem srpna silný vítr polámal přibližně 130.000 kubických metrů dřeva. V průměru představuje kubický metr jeden strom.

Kvůli srpnovým polomům nesmí turisté vstupovat na některé trasy v oblasti Stožce a Nové Pece na Prachaticku. Dvořák uvedl, že park aktuálně doporučuje, aby si lidé neplánovali výlety na celé území Šumavy.

Související

Ilustrační foto

Živly si daly pauzu. Rok 2018 byl na rozmary počasí klidný, zní z pojišťoven

Rok 2018 byl z pohledu škod způsobených přírodními živly výrazně klidnější než předchozí roky, protože ČR se nepotýkala s žádnou plošnou ničivou kalamitou. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejvíce škod podle nich loni způsobila vichřice, kvůli suchému počasí výrazně ubylo povodní a záplav.

Více souvisejících

vichřice Herwart (říjen 2017) Ústecký kraj ČEZ Energetika Krkonoše šumava

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy