Po vichřici je bez proudu ještě 9000 odběratelů, kalamita trvá v šesti krajích

Praha - Po nedělní vichřici zůstávalo bez proudu k dnešním 13:00 ještě přes 9000 odběratelů firmy ČEZ. Vichřice v neděli přerušila dodávky elektřiny ke zhruba půl milionu odběratelů. Dnes po poledni byl také ještě kvůli následkům vichřice omezen provoz na třech železničních tratích.

Během dopoledne se energetikům podařilo odstranit další poruchy na vedeních. Dnes ráno bylo bez dodávek proudu 11.000 odběrných míst.

"I když se nám daří domácnosti připojovat, práce jdou nyní pomalu. Následkem deště i sněžení je terén velmi podmáčený a máme problém se s těžkou technikou k poruše dostat. Nejsložitější situace je stále na Děčínsku, Českolipsku a Havlíčkobrodsku," doplnila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

V pondělí ve 21:00 energetici odvolali kalamitní stav v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Nadále kalamitní stav platí pro Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Středočeský a Ústecký kraj a Vysočinu. Škody odhaduje ČEZ předběžně na desítky milionů korun. 

Společnost E.ON, která dodává elektřinu hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině, na webu uvádí, že pracuje na odstraňování posledních poruch.

Na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí byly vlaky kvůli padlým stromům na několika úsecích nahrazeny autobusy, omezení potrvá do půlnoci. Podobná je situace na trati mezi Českými Budějovicemi a rakouským Gmündem, kde by se ale provoz mohl obnovit dnes v 15:00. Na trati mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem již sice vlaky mohou jezdit, ale v úseku Golčův Jeníkov - Světlá nad Sázavou jen po jedné koleji.

Související

Ilustrační foto

Živly si daly pauzu. Rok 2018 byl na rozmary počasí klidný, zní z pojišťoven

Rok 2018 byl z pohledu škod způsobených přírodními živly výrazně klidnější než předchozí roky, protože ČR se nepotýkala s žádnou plošnou ničivou kalamitou. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejvíce škod podle nich loni způsobila vichřice, kvůli suchému počasí výrazně ubylo povodní a záplav.

Více souvisejících

vichřice Herwart (říjen 2017) ČEZ Energetika Ústecký kraj Liberecký kraj Kraj Vysočina železnice

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy