Prahu čeká divoký 17. listopad. Na demonstrace dohlédnou stovky policistů

Praha - Na shromáždění a demonstrace budou 17. listopadu dohlížet stovky policistů, pražským jednotkám vypomohou i další krajská ředitelství. Podle Evy Novakové z pražského magistrátu je na pátek v Praze nahlášeno 24 akcí, z toho devět průvodů. Nejvíce shromáždění bude na Národní třídě. Dalším tradičním místem je Albertov.

"Před chvílí jsme skončili finální instruktáž všech odpovědných pracovníků. Velmi jsem zdůraznil, že se jedná o oslavu Dne boje za svobodu a demokracii, a tak bude také probíhat ten náš dozor nebo dohled nad veřejným pořádkem a nad klidem v Praze. Důraz klademe na to, že problémy budou řešeny pokojnou cestou," řekl ředitel pražských policistů Miloš Trojánek.

Upozornil ale, že pokud dojde k závažnému narušení právních norem, jsou policisté připraveni zakročit. Počet policistů, kteří se bezpečnostního opatření zúčastní, nechtěl Trojánek z taktických důvodů uvést.

Dopravní podnik počítá v souvislosti se 17. listopadem s jedinou uzavírkou na Národní třídě, kde se uskuteční akce Korzo Národní, kterou pořádá studentský spolek Díky, že můžem. Zástupce dopravního podniku Miloš Trnka upozornil i na dlouhodobé přerušení tramvajové dopravy v Nuselském údolí, která by mohla komplikovat dopravu na shromáždění na Albertově. Připomněl, že o víkendu bude přerušen provoz na lince metra C mezi stanicemi Kačerov a Muzeum.

Doplnil, že některé průvody mohou krátkodobě blokovat dopravu v centru. "Bude docházet ke krátkodobému přidržení provozu či změnám v pravidelných linek zejména v centrální části města. Tato opatření budou koordinována tak, aby měla co nejmenší dopad," řekl Trnka. Informace o těchto operativních změnách mohou cestující sledovat na stránkách dopravního podniku, lidé mohou také volat na infolinku společnosti.

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva oslaví studenti tradičně na Albertově. Program, jehož součástí by měly být i různé besedy a debaty o vzdělávání, tam začne před polednem. Naváže na pietní akt u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici, jež uctívá památku studenta Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 při demonstraci nacisté. Již tradičně vysokoškoláci plánují pietní průvod se svíčkami k pamětní desce na Národní třídě, kam zavítají i někteří politici.

Pochody v centru Prahy chystají jak pravicoví extremisté, tak jejich odpůrci z řad krajní levice. Na Hradčanském náměstí se uskuteční protest proti prezidentu Miloši Zemanovi.

Související

Na oslavách 17. listopadu Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí nemohl vystoupit Michal Horáček

Proč nemohl Horáček promluvit? Pořadatelé vysvětlili, co se stalo na oslavách 17. listopadu

Praha - Koncert pro budoucnost v pátek v centru Prahy navštívily tisíce lidí všech generací, kteří téměř z poloviny zaplnili Václavské náměstí. Akci mnozí přítomní vnímali jako prezidentskou kampaň a organizátoři sami pozvali některé prezidentské kandidáty, dorazil také prezidentský kandidát Michal Horáček, kterému ale pořadatelé neumožnili vystoupení. V reakci na řadu dotazů na sociálních sítích i v médiích nyní organizátoři vysvětlili, proč se tak stalo.
V Praze vrcholí oslavy 17. listopadu Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí

OBRAZEM: Oslavy 17. listopadu jsou ve finále. Češi se sešli na Václavském náměstí

Praha - V závěru státního svátku se konal Koncert pro budoucnost. Přišel na něj i Michal Horáček, který se podivoval, že nemohl vystoupit stejně jako další prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Drahoš. Pořadatelé už dříve uvedli, že prezidentští kandidáti, které jako řečníky vybrali, "nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu".

Více souvisejících

demonstrace 17.11.2017 Praha 17. listopad Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy