Podpořit Zemana, či Drahoše? Hynek váhá, klíčová bude TV debata

Praha - Neúspěšný uchazeč o post prezidenta Jiří Hynek se rozhodne o případné podpoře jednoho z finalistů na základě výsledku plánované televizní debaty den před volbami. Poznamenal také, že se mu zatím nová fáze kampaně nelíbí.

Hynek dostal 1,23 procenta hlasů. Oběma kandidátům, Jiřímu Drahošovi i Miloši Zemanovi pošle otázky, na které by chtěl znát odpověď. "Až budu znát jejich názory, tak se rozhodnu a jednoznačně budu volit rozumem," řekl Hynek. Do voleb šel proto, že nechtěl volit ani Zemana, ani Drahoše. "Klíčová pro mě bude televizní debata," dodal.

Nová fáze kampaně se mu nelíbí. "Je to plné emocí, pomluv, vymezování se. Opravdu stojím o to, aby v čele této republiky byl prezident, který bude řešit věci, které považuji za podstatné nebo se k nim bude vyjadřovat. Ale zatím se to odehrává v emocích. Emoce měly skončit v den voleb, pak má nastoupit rozum," podotkl. Zatím se prý od žádného z finalistů nic nedozvěděl.

Zeman i Drahoš podle něj budou i nadále rozdělovat společnost. Jedna její část hájí jednoho z kandidátů, druhá jeho protivníka. "A ani jeden z nich se nepokusil tyto skupiny spojit," řekl.

Rychlou podporu od neúspěšných kandidátů finalistům volby považuje za zradu na voličích. "Kampaň měla být o tématech, o tom, o čem jsem přesvědčený, že by se mělo dělat," poznamenal. Pět dalších kandidátů už v sobotu podpořilo Drahoše, jeden se postavil za Zemana.

Hynek se domnívá, že oba finalisté se "promlčeli" do druhého kola. Zeman tím, že se nezúčastnil žádné debaty. "Drahoš se promlčel tím, že na žádné debatě neřekl pořádně svůj názor," doplnil.

Související

Více souvisejících

Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš Miloš Zeman prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy