Policie zadržela celníky kvůli vynášení informací Březinovi

Olomouc - Policisté zadrželi čtyři osoby, z toho dle informací Radiožurnálu tři současné či bývalé celníky, kvůli podezření z vynášení tajných informací z prostředí celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny.

Státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda dnes ČTK řekl, že podezřelým hrozí jim mnohaleté tresty. Skupina byla podle žalobce již obviněna, nyní jsou vyslýcháni. "Jde o trestné činy zneužívání pravomocí veřejného činitele, přijímání úplatku, pomoc k trestnému činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, účast na zločinném spolčení a ohrožování utajované informace. Jde o trestné činy, které se řeší v této kauze, nejsou z nich obviněni všichni čtyři," doplnil žalobce.

"Celní správa o tomto případu ví a po celou dobu vyšetřování spolupracovala aktivně, dlouhodobě s policií," uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Počet celníků zadržených v případu nechtěla potvrdit.

Případ souvisí s rozkrýváním trestné činnosti takzvané lihové mafie na Zlínsku, v jejímž čele stál Radek Březina. Ten byl již společně s dalšími pěti lidmi za nelegální obchody s lihem pravomocně odsouzen na 13 let. Jeho bratra Tomáše vrchní soud poslal do vězení na šest let, dalším mužům soud uložil tresty od šesti do 11 let. Případ dalších dvou obžalovaných soud vrátil zpět na kraj. Škodu vrchní soud vyčíslil na 5,6 miliardy korun.

Žalobce Šereda nechtěl specifikovat, jaké konkrétní informace celníci členům mafie poskytovali. Již při rozkrývání samotné Březinovy kauzy u olomouckého soudu se spekulovalo, zda členové mafie nedisponovali informacemi například o chystaných celních kontrolách. Vzhledem k obvinění z přijímání úplatku za své informace celníci podle policistů dostávali peníze.

Otázka případného podílu celníků na činnosti mafie se probírala už při rozkrývání samotné Březinovy kauzy na olomouckém krajském soudu. V prosinci 2015 bylo obviněno 11 celníků za ledabylé dohlížení na denaturaci kvasného rafinovaného lihu. V únoru 2016 však zlínský žalobce Martin Malůš zrušil u šesti z nich usnesení o zahájení trestního stíhání s tím, že trestní stíhání je už promlčené.

Související

Ilustrační foto

Státní zastupitelství podalo obžalobu na celníky v kauze lihové mafie Radka Březiny

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Obžalováni jsou z několika trestných činů včetně zneužívání pravomocí veřejného činitele či přijetí úplatku. Kauza je úzce spjata s rozkrýváním lihové mafie, která policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky. Případ bude řešit zlínský soud, uvedlo ve zprávě VSZ.

Více souvisejících

Kauza lihová mafie Celníci Radek Březina (údajný boss)

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy