Radikální islámská kniha v ČR? Případ opět otevřen, řeší ho soudkyně z trenýrkové kauzy

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 znovu projednáná kauzu bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky kvůli šíření knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Sáňka byl původně zproštěn obžaloby, odvolací soud však případ vrátil na začátek.

Státní zástupkyně dnes znovu přečetla obžalobu a nový soudní senát zrekapituloval, co se dělo při minulém procesu. Z dnešního jednání se omluvil znalec, který vypracoval revizní posudek. Soud byl kvůli jeho výslechu odročen na 27. února.

Kauza vypukla po razii v pražských muslimských centrech v roce 2014. Sáňka byl obviněn ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy.

Autor sporné knihy nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle výroční zprávy o extremismu vydávané českým ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

Sáňka byl obžaloby zproštěn předloni v září se zdůvodněním, že kniha propaguje ideologii, za což nelze trestně stíhat. Verdikt byl zrušen kvůli vadám a jednostrannému hodnocení ve prospěch obžalovaného loni v únoru při neveřejném projednání případu. Kauzu nově dostala na stůl soudkyně Šárka Šantorová, která v poslední době řešila například vyvěšení červených trenýrek nad Hradem.

Související

Ilustrační foto

Kauza islámské knihy: Sáňka chce odškodné 10 milionů za trestní stíhání

Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka žádá po státu desetimilionové odškodné za své trestní stíhání v kauze šíření překladu knihy Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Soud začne Sáňkovu žalobu proti ministerstvu spravedlnosti projednávat 4. května.

Více souvisejících

Vladimír Sáňka soudy islám Praha

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 41 minutami

před 41 minutami

před 42 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta

Až téměř do letních prázdnin ovlivní hromadnou dopravu v Praze výluka kvůli rekonstrukci klíčové tramvajové trati v centru hlavního města. Řada tramvajových linek má upravené trasy, několik nových linek vzniklo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy