Pyrotechnici našli v Bořím lese raketu Wurfgranate 42

Břeclav - V Bořím lese na Břeclavsku pokračuje třetí etapou čištění lesa od munice z druhé světové války. Pyrotechnici našli dělostřeleckou raketu Wurfgranate 42, což je zatím největší nález od roku 2015.

Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se ji sovětská armáda rozhodla zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal munici na 750 hektarech. V minulosti se podařilo vyčistit asi 250 hektarů, kde bylo 23.000 kusů munice. Lesy ČR od roku 2015 pracují na vyčištění zbytku. Práce dosud stály osm milionů korun.

Pyrotechnici 7. února vyzvedli z půlmetrové hloubky dělostřeleckou raketu Wurfgranate 42 ráže 210 milimetrů. Měří 125 centimetrů a váží 112 kilogramů. "Měla částečně poškozený zapalovač a vyhořelý motor, byla v ní trhavina," popsal stav rakety Jiří Chládek, hlavní pyrotechnik firmy Borgata, která průzkum dělá.

"Na území České republiky jich bylo zatím objeveno jen několik, také v Bořím lese během někdejších průzkumů," uvedl Chládek. V roce 2016 našli pyrotechnici v Bořím lese granát stejné ráže, tedy 210 milimetrů. Byl ale podstatně menší, měřil 65 centimetrů a vážil 125 kilogramů.

Pro pohon dělostřelecké rakety Wurfgranate 42 ráže 210 milimetrů se používalo 18 kilogramů náplně ve tvaru sedmi trubkových zrn. Hlavice je lisována za tepla a naplněna 9,2 kilogramu výbušniny. Doba hoření motoru trvá 1,8 sekundy. Raketa doletí 7850 metrů při rychlosti 320 metrů za sekundu.

Související

Na Znojemsku se našlo velké množství munice z války

Na Znojemsku se našla munice z války, tisíce granátů a pancéřové pěsti

Velké množství munice z druhé světové války - ke stovce pancéřových pěstí a přes 2000 ručních granátů se našlo při výkopových pracích v Únanově na Znojemsku. Munici našla firma při budování elektrické přípojky na kraji obce, řekl dnes ČTK starosta obce Jindřich Bulín. Pyrotechnici granáty odpoledne odpálili v nedalekém poli, informoval ČTK policejní mluvčí Petr Vala.

Více souvisejících

munice II. světová válka Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy