Česká televize se kaje. Odvysílá diskusi historiků k seriálu, který zlehčuje čistky v SSSR

Praha - Česká televize si napravuje reputaci a k ruskému seriálu Zapomenutí vůdci dodatečně uvede diskusi historiků. ČT porušila podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zákon o vysílání hlavně uvedením dílů o Lavrentiju Beriji, jednom z vykonavatelů politických čistek.

Pořady vyzdvihují Berijovy úspěchy a bagatelizují jeho podíl na zatýkání, deportacích a popravách, uvedla rada. Žádala proto po ČT nápravu. "S ohledem na reakci části veřejnosti na dokument jsme se rozhodli zařadit do vysílání - pravděpodobně 5. března - diskusi renomovaných historiků k tématu i ke zpracování a vyznění dokumentu," sdělila mluvčí televize Karolína Blinková.

Na RRTV se kvůli seriálu Zapomenutí vůdci obrátil rusista Jan Machonin, který rovněž na webu Babylon Revue zveřejnil otevřenou výzvu ČT k nápravě. K výzvě se připojilo zhruba 240 lidí, kromě historiků či pedagogů i umělci, bývalí političtí vězni a politici.

Lidé také žádali, aby televize zveřejnila okolnosti, za kterých byl seriál zakoupen od ruských distributorů. "Zapomenuté vůdce koupila ČT standardním procesem nákupu dokumentárního cyklu od zahraničního distributora, stejně jako u jiných pořadů tohoto typu," uvedla k tomu mluvčí televize.

Celková koncepce vysílání podle ní nabídla divákům i pohledy na ruskou revoluci a Stalinův režim z jiných zemí. "Cyklus (Zapomenutí vůdci) byl odvysílán v rámci připomínky sta let od říjnové revoluce v Rusku a nebyl jediným pořadem vztahujícím se k říjnové revoluci," sdělila mluvčí. ČT uvedla k výročí revoluce kromě ruského seriálu dokumenty vytvořené například britskou BBC, německo-francouzskou televizí ARTE nebo francouzskou France TV.

Aktualizováno 24. května 2024 12:11

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 
Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

Více souvisejících

Česká televize RRTV Lavrentij Pavlovič Berija Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy