Verdikt v kauze zpěváka Bangy je pravomocný, obžalovaný se neodvolal

Prostějov - Rozsudek v kauze zpěváka Radoslava Bangy je pravomocný. Aleš Rozsíval (32), kterého za rasistické výhrůžky potrestal v lednu prostějovský okresní soud podmíněným trestem, se neodvolal. Odvolání nepodal ani žalobce. Muži původně hrozily až tři roky vězení.

Příspěvky plné nenávisti, rasového podněcování a vulgarismů umístil muž na profil zpěváka 5. prosince 2016. Reagoval tak na to, že Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, tehdy demonstrativně odešel ze sálu během předávání cen Český slavík při vyhlášení skupiny Ortel, jejíž texty jsou označovány za rasistické. Bangovi obžalovaný vyhrožoval smrtí, "plynovou sprchou" či uranovými doly. Muž podle žalobce umístil na síti také nenávistné příspěvky v diskusích týkajících se rehabilitace židovského hřbitova.

Rozsívala soud potrestal podmíněným trestem 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců. Odsoudil ho za čtyři trestné činy - za hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny osob, násilí proti skupině obyvatel či jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Soudkyně mu uložila také dohled probačního úředníka, zpěvákovi i jeho bratru musí navíc zaplatit náhradu škody.

Muž k soudu, který vynesl rozsudek hned první jednací den, nepřišel. Na policii se původně přiznal a svého jednání litoval, později své doznání i čin zpochybnil.

Rozsudek obdržely obě strany v těchto dnech. "Byl nám doručen rozsudek a během těch osmi dnů jsme si odvolání nepodali. Trest byl uložen podle našeho návrhu. Navrhoval jsem podmínku s dohledem a náhradu škody a přesně tak to soud rozhodl. Vzhledem k tomu, že je již rozsudek v právní moci, nepodal si odvolání ani obžalovaný," sdělil žalobce prostějovského státního zastupitelství Jiří Jančík.

Související

Více souvisejících

Radoslav Banga soudy rasismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy