Kauza lékaře Bartáka ožila: Soud musí řešit původ nahrávek i duševní stav

Brno - Nejvyšší soud (NS) má v kauze lékaře Jaroslava Bartáka výhrady k hodnocení důkazů. Musí se znovu prozkoumat okolnosti a motivace vzniku tajných nahrávek z vězení i duševním stavem Bartáka. Ten původně dostal za plánování tří vražd a vydírání z vězení osmiletý nepodmíněný trest. Už dříve mu justice uložila 12 let vězení za obtěžování asistentek, na čemž se po zásahu NS nic nemění.

Že nejvyšší instance vyhověla Bartákovu dovolání a vrátila kauzu libereckému soudu, je známé už od ledna. Nyní je dostupné i odůvodnění. "Účelem trestního řízení není jenom 'spravedlivé potrestání pachatele', ale rovněž 'fair' proces," stojí v usnesení.

Zejména jde o to, kde vzal spoluvězeň nahrávací zařízení, s jakou motivací si Bartáka nahrával a proč později poskytl záznamy policii. NS uvádí, že justice k motivaci svědka přistupuje s krajní benevolencí a přisuzuje mu počestnou pohnutku, aniž jsou pro to pádné důkazy. Podle NS tak trvá pochybnost o důkazní použitelnosti nahrávek.

"Závěr o zákonné či nezákonné použitelnosti obrazového a zvukového záznamu bude možno učinit až tehdy, bude-li objasněn anebo učiněn důsledný pokus o objasnění skutkového stavu věci ve shora uvedených souvislostech, o nichž nejsou důvodné pochybnosti," stojí v usnesení.

NS kritizuje také způsob, jakým se justice vypořádala s hodnocením duševního stavu Bartáka a konstatovala jeho trestní odpovědnost. U krajského soudu už kauza takzvaně obživla v první polovině ledna, nové jednání zatím soud nesvolal.

Podle zrušeného verdiktu plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy měly podle spisu představovat mstu za předchozí odsouzení, peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Bartáka udal spoluvězeň. Lékař tvrdil, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud Jaroslav Barták soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 15 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy