Auta si krátí cestu přes zamrzlé Lipno, atrakcí je magistrála pro bruslaře

Horní Planá (Českokrumlovsko) - Led na lipenské přehradě v těchto dnech dosahuje síly více než 20 centimetrů. Přes zamrzlou plochu přejíždí mnoho řidičů. Jedná se hlavně o úsek mezi Horní Planou a Bližší Lhotou. Lidé krátí cestu na lyže do rakouského střediska Hochficht nebo i trasu do práce. Policisté ale varují před probořením.

"Jedna cesta kolem přehrady je 20 kilometrů. To znamená, že pokud jedete po ledu ráno do práce a odpoledne zpátky, ušetříte si 40 kilometrů," uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Dodal, že silnice kolem přehrady jsou navíc mnohde úzké a někdy je lze těžko udržovat. Například ve stoupání u nedaleké obce Pernek často uvízne kamion, který pak blokuje průjezd.

Policisté nabádají řidiče, aby po zamrzlé hladině nejezdili. "Je to hazard. Stále existuje možnost, že se propadnou do přehrady," řekla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Provoz po ledě mezi Horní Planou a Bližší Lhotou je v těchto dnech někdy frekventovanější než na okolních silnicích. Někteří využívají cestu po zamrzlé hladině jako atrakci a za autem třeba na laně táhnou třeba jezdce na snowboardu.

"Zatím letos nemáme evidovaný případ proboření automobilu na lipenské přehradě, ale může to nastat hlavně ve chvíli, kdy se trochu oteplí a lidé přesto budou po ledě dále jezdit," řekla Uhlířová. Podle Hůlky však místní vědí, kdy mohou na zamrzlou hladinu s vozem. "Když se oteplí, tak navíc dáme zábranu na silnici, která vede k přehradě, a auta se tam tak nedostanou," řekl.

U Horní Planí mohou lidé vyrazit na pětikilometrový okruh, který míří směrem k Nové Peci. "Je to atrakce, která k nám přiláká spoustu turistů. Podle našich odhadů tak třetinu tvoří místní obyvatelé a zbytek pak lidé z jiných měst," uvedl Hůlka. Dodal, že řada bruslařů vyráží na lyže do areálu Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy. Středisko je vzdušnou čarou jen pár kilometrů od Horné Plané.

V ideálním případě magistrála od Horní Plané vede až do Černé v Pošumaví. Letos však tuto trasu provozovatelé nemohli upravit. "Zůstávají tam místa, na nichž nezamrzla hladina úplně jednotně a ledy se tam překrývají," vysvětlil starosta. Bruslařům tam hrozí proboření, proto po této pasáži nelze bruslit.

Související

Hotel, ilustrační foto

Hotely na Lipně otevřou. Problémem je lockdown skiareálů, vlekaři hledají novou práci

Po téměř 60 dnech dnes otevře většina hotelů na Lipně. Jejich provozovatelé využili nucenou pauzu k opravám a úklidu, na větší investice ale většině majitelů nezbyly po peníze. Sčítají ztráty ve vyšších desítkách milionů Kč, v nichž se projevilo i jarním zavření. Jako problém vnímají všichni, že vláda nechává do 12. prosince zavřené skiareály.
Ilustrační foto

Koronavirus Covid-19 přesměroval turisty k přehradě Lipno

Provozovatelé ubytovacích zařízení v okolí lipenské přehrady zaznamenali v posledních týdnech zvýšený zájem turistů. Důvodem je, že řada lidí kvůli obavám z nákazy koronavirem zvolila pro zimní dovolenou tuto oblast. Často se jedná o návštěvníky, kteří původně plánovali lyžařský pobyt v Itálii, ale vzhledem k událostem z posledních týdnů nakonec destinaci změnili. ČTK to řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Více souvisejících

přehrada Lipno mráz Počasí Zima Jihočeský kraj řidiči bruslení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy