Obviněný soudce Elischer byl dočasně zproštěn funkce, dostává polovinu platu

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes dočasně zprostil výkonu funkce pražského vrchního soudu Ivana Elischera, který čelí obvinění z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných. Od poloviny března je ve vazbě.

"Zproštění je platné od zítřejšího dne. Důvodem zproštění byla velmi závažná pochybení uvedená v usnesení o zahájení trestního stíhání," sdělila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Zproštění výkonu funkce navrhli státní zástupci. Elischer měl sice možnost se k návrhu vyjádřit, Pelikán však už po vzetí soudce do vazby avizoval, že Elischera výkonu funkce pravděpodobně zprostí. Tehdy ministr uvedl, že si nedokáže představit, že by Elischerovo vyjádření mohlo změnit jeho předběžný názor.

Dočasné zproštění trvá do pravomocného skončení trestního stíhání. Soudce bude po tu dobu pobírat polovinu svého platu.

Podle usnesení o zahájení stíhání hrozí sedmapadesátiletému Elischerovi až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Trestnou činnost podle vyšetřovatelů páchal nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě. Jeho "velmi blízké a nadstandardní vztahy" se soudcem prý kriminalisté zadokumentovali nejméně od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

Související

Ústavní soud ČR

Ústavní soud zamítl stížnost obžalovaného soudce Elischera

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Vietnamce Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců.
Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.

Více souvisejících

Ivan Elischer (soudce) Robert Pelikán Vrchní soud v Praze Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy