Spis o monstrprocesu Slánský? Stát se k němu nehlásí, dohady pokračují

Praha - Národní archiv nemá mezi svými dokumenty soudní spis z politického procesu s Rudolfem Slánským a dalšími odsouzenými v roce 1952. O to cennější by mohl být nedávný nález audiovizuálních záznamů.

Alena Šimánková z Národního archivu (NA) připomněla, že soudní spisy poúnorového státního soudu putovaly ke krajským soudům kvůli rehabilitacím. Slánského spis tak ležel ve spisovně pražského krajského soudu, do Státního ústředního archivu, předchůdce Národního archivu, ale nikdy zřejmě nebyl předán.

"Logicky se podíváte na důležité kauzy, hledala jsem i proces Slánský a spol. a u něj není vůbec vyplněné, kam spis šel. Roky a roky jsme oslovovali soudy, ale nenašli jsme ho. Po nálezu filmového materiálu jsem znovu oslovila krajský soud a znovu mi řekli, že je tam poznámka: Chybí. Nejsem schopná vypátrat, co se s tím spisem stalo," řekla Šimánková, která v NA pracuje v oddělení fondů státní správy z let 1945 až 1992.

Historikové uvádějí, že nalezené filmové záznamy procesu by se měly stát památkou, stejně jako tomu je v případě záznamu procesu s Miladou Horákovou. Podle historika Petra Blažka by se okolnosti přechovávání záznamů měly vyšetřovat. Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) se minulostí dokumentů ale zabývat neplánuje.

Filmový materiál našel správce konkurzní podstaty ve zkrachovalé továrně v Panenským Břežanech. Po zveřejnění se přihlásil zástupce firmy Václav Hlásek s tím, že bedny se záznamy patří jemu. Ředitel Národního filmového archivu (NFA) Michal Bregant uvedl, že archivní materiál patří státu a nemohl nikdy být v soukromých rukou. Hlásek v médiích uvedl, že materiál nabízel státu, ale ten neměl zájem. Podle Blažka to není možné, v NFA i NA pracují badatelé desítky let a takovou aktivitu nepamatují, uvedl.

NFA spravuje také záznam z procesu s Horákovou, který byl před deseti lety prohlášen archivní kulturní památkou. O prohlášení nově nalezeného materiálu se zatím jen uvažuje, podle zjištění ČTK návrh na zápis nepodalo ani ministerstvo kultury, ani NFA. "NFA bude usilovat o to, aby nález byl za památku prohlášen. Nyní je ale nejdůležitější zabezpečení nálezu a odplísnění," sdělila jeho mluvčí Veronika Bokšteflová.

Stejně tak se zatím zřejmě nezačaly zajímat příslušné instituce o historii přechovávání materiálu. "Jsem překvapen, že mě nikdo za celý týden od zveřejnění informací o nálezu nekontaktoval. Doufám, že se v této rovině něco děje, myslím, že je tam poškozený majetek, který by podle několika zákonů měl být státu," řekl historik Petr Blažek. "Stav toho materiálu je havarijní, náprava bude mnohamilionová, někdo na základě toho, jakým způsobem se k materiálu choval, spáchal mnohamilionovou škodu," uvedl.

Související

Vatikán

Jak se papež Pius XII. stavěl k odsunu sudetských Němců? Vatikánské archivy odhalí i část z české historie

Nynější otevření vatikánských archivů z doby papeže Pia XII. (1939-1958) bude zajímavé nejen z hlediska holokaustu, ale například i vzhledem k tomu, jak se tento papež stavěl k událostem v poválečném Československu, míní historik Jaroslav Šebek. I on se do Vatikánu k bádání v těchto archiváliích na jaře chystá, zvědavý je mimo jiné na dokumenty týkající se poválečného odsunu německého obyvatelstva z Československa či papežových reakcí na utváření socialistického bloku v čele s Moskvou, řekl v rozhovoru s ČTK.
Co ukrývají tajné vatikánské archívy?

Vatikán otevřel archivy z doby "Hitlerova papeže" Pia XII., bádání narušila epidemie koronaviru

Do apoštolského archivu ve Vatikánu dnes dorazili první historici, kteří chtějí zkoumat dokumenty z doby pontifikátu Pia XII. (1939-1958). Archivy čítají miliony stránek textů a Vatikán je dnes otevřel poprvé. Po jejich zpřístupnění volaly léta zejména židovské organizace. Někteří totiž papeže Pia XII. kritizují, že veřejně důrazně neodsoudil vyvražďování Židů nacisty za druhé světové války. Část historiků se ale těší i na dokumenty z doby studené války.

Více souvisejících

archivy Rudolf Slánský historie Milada Horáková Komunismus Kulturní památky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy