Záhada podzemní stavby v Praze 14: O protiatomový kryt se nejednalo

Praha - Mluvčí Prahy 14 Veronika Berná dnes řekla, že na pozemku školy na Černém Mostě se v pondělí 2. dubna nepropadl strop protiatomového krytu. K jakému účelu podzemní stavba sloužila, není jasné. Není ani zakreslena na žádné mapě. Místo už prozkoumali hasiči, podle nichž rovněž nejde o kryt.

Pozemek je nyní uzavřen a nikdo na něj nesmí. "O prostory protiatomového krytu se nejedná. Patrny jsou na místě zbytky podzemní stavby. Statika přilehlé školy nebyla narušena," řekla Berná.

"Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení uvedl, že nikdy neměl v evidenci krytů výše uvedený prostor, který nemá parametry stále tlakově odolného krytu," uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

K čemu podzemní prostor sloužil, není jasné. Nejen v místě stavby ale ani v jejím okolí nejsou žádné inženýrské sítě a zakresleny nejsou ani v žádném z dokumentů, které má radnice k dispozici. V mapách není uvedena ani sama stavba. Podle radnice by mohlo jít o součást staveniště z dob, kdy bylo sídliště budováno.

Místo dnes prozkoumali báňští záchranáři i zástupci magistrátu a městské části. Starosta Radek Vodra (TOP 09) na svém facebookovém profilu uvedl, že byly nalezeny dvě místnosti. "Nejspíš jímky, jedna s vpustí. Strop z 15 panelů. Všechno zabezpečeno, změřeno, nafoceno," napsal Vondra.

Související

Ilustrační foto

Německu zoufale chybí kryty. Stávající pojmou jen půl milionu lidí

Německo se po pádu Sovětského svazu a konci studené války rozhodlo zrušit veřejné kryty, nyní ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu postoj přehodnocuje. Formálně má 83milionové Německo v bunkrech místo pro necelých 500.000 lidí, země proto v ochraně civilistů spoléhá především na stanice metra, podzemní parkoviště či sklepení.
Ilustrační foto

V ČR je asi 6000 protiatomových krytů pro zhruba čtvrt milionu lidí

V Česku je podle premiéra Petra Fialy (ODS) kolem 6000 standardních protiatomových krytů, které pojmou zhruba čtvrt milionu lidí. Jako kryty by v případě potřeby mohly sloužit i podzemní prostory v budovách nebo pražské metro či Strahovský tunel. Fiala to dnes uvedl ve Sněmovně při interpelacích.

Více souvisejících

Protiatomové kryty Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy