Policie obvinila exšéfy Viktoriagruppe kvůli zmizelé naftě

Praha - Policie obvinila z podvodu bývalého majitele firmy Viktoriagruppe Petra Malého, jednatele české pobočky společnosti Lubomíra Novotného, další dva lidi a jednu firmu. Škoda kvůli zmizelé naftě údajně dosahuje 108 milionů korun.

"Ve věci chybějící hmoty, dříve uskladněné v německém Kraillingu, policejní orgán zahájil trestní stíhání čtyř fyzických osob a jedné osoby právnické, a to pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu," uvedl pro irozhlas.cz státní zástupce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze Minx.

Případ zmizelé nafty je jednou z kapitol sporu o její české nouzové zásoby uložené v Německu. Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2015, skladovala pro stát v Bavorsku palivo přibližně za miliardu korun. Poté, co skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět. Poté, co ale z Německa dorazila poslední cisterna, měření potvrdilo obavy, že miliony litrů paliva chybí. Správa státních hmotných rezerv, která se o strategické zásoby stará, uvedla, že postrádá 6,3 milionu litrů.

"Tahle kauza je nepříjemným dědictvím minulého vedení správy a důsledkem jejich rozhodnutí z roku 2010 o uskladnění českých nouzových zásob v Německu," uvedl v reakci současný předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. V roce 2014, krátce po svém nástupu na správu, změnil metodiku kontroly skladů a díky tomu se podle něj přišlo na to, že část nafty v Německu chybí.

Podle kriminalistů do bavorského skladu část paliva nikdy nedorazila, Petr Malý s Lubomírem Novotným a dalšími dvěma obviněnými jeho příjem na začátku roku 2011 údajně vykázali pouze papírově, píše server. "Předložili Správě státních hmotných rezerv dvě fiktivní listiny, kterými záměrně nepravdivě deklarovali fyzické naskladnění nafty do skladu Krailling, ačkoliv si všichni byli vědomi toho, že k naskladnění deklarované hmoty nikdy nedošlo," popisuje dokument k případu.

Aby zastřeli skutečné naskladnění nafty, použili údajně jeden doklad o příjezdu vlaku s naftou dvakrát. Viktoriagruppe se tak podle vyšetřovatelů nezákonně obohatila o 44 milionů korun.

Na přelomu let 2012 a 2013 pak podle policie společnost na pokyn Malého natřikrát ze skladu odvezla přes čtyři miliony litrů nafty, které posléze prodala. Správu hmotných rezerv ovšem obvinění o tom neinformovali a za palivo nezaplatili skoro 62 milionů korun.

Související

Soud, ilustrační fotografie.

Soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící české nafty

Rozsudek v kauze společnosti Viktoriagruppe a chybějící české nafty v bavorském skladu neplatí. Zrušil ho pražský vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zrušený verdikt ukládal firmě i jejímu jednateli Petru Malému desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého navíc posílal za podvod na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest.
Ilustrační foto

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu padly tresty. Soud odsoudil manažery Viktoriagruppe

Soud uznal v kauze chybějící české nafty v bavorském skladu vinnou jak zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe, tak i dva její manažery Petra Malého a Lubomíra Novotného. Všem třem uložil desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého poslal na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest. Novotného potrestal tříletou podmínkou. Podle nepravomocného verdiktu připravili podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Muži vinu odmítají.

Více souvisejících

Viktoriagruppe podvod Nafta Správa státních hmotných rezerv (SSHR)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy