Manipulace s důkazy v kauze Nečesaný? Už pátý proces začne v řádu týdnů

Hradec Králové - Další proces v kauze Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích začne v řádu týdnů. Krajský soud v Hradci Králové bude případ řešit už popáté. Odvolací vrchní soud letos v březnu předchozí zprošťující verdikt zrušil, podle něj hradecký soud příliš vycházel ze stanoviska Nejvyššího soudu.

"Krajský soud dnes obdržel potvrzení o doručení rozhodnutí všem účastníkům řízení. Vyřizující senát se nejprve podrobně seznámí se zrušujícím rozhodnutím a následně zřejmě v řádu týdnů nařídí ve věci hlavní líčení," řekl mluvčí soudu Jan Kulhánek.

Kauzou se podle něho bude znovu zabývat senát soudce krajského soudu Miroslava Mjartana, který případ řešil loni mezi loňským 6. zářím a 20. listopadem. Nečesaného pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby. 

"Vrchní soud v Praze věc vrátil soudu prvního stupně k novému projednání a rozhodnutí, když shledal, že odvolání státního zástupce je důvodné. Vrchní soud v Praze vyslovil výhrady ke způsobu hodnocení provedených důkazů soudem prvního stupně," uvedl Kulhánek.

Z usnesení vrchního soudu vyplývá, že krajský soud se až příliš držel právního názoru Nejvyššího soudu (NS) a měl by respektovat právní názor NS v otázce výše trestu či právní kvalifikace, nikoli v otázce hodnocení důkazů. "Soud v novém řízení znovu zhodnotí provedené důkazy, aniž by se nechal omezovat nezávazným právním názorem NS, a poté ve věci znovu rozhodne," píše se v dokumentu.

Vrchní soud měl výhrady i k tomu, že se krajský soud nevypořádal s údajnou manipulací s důkazy v neprospěch obžalované ze strany policie, jak tvrdí a na čem staví obhajoba. "Při hodnocení jednotlivých důkazů by si soud prvního stupně měl ujasnit, zda skutečně byla prokázána nějaká manipulaci s důkazy ze strany vyšetřujících orgánů, jak to naznačuje obhajoba a nepřímo i obsah odůvodnění usnesení NS," uvádí se v usnesení vrchního soudu. Naopak připomíná dopis prarodičů Nečesaného, kterým se "snaží ovlivnit a zastrašit poškozenou".

Podle spisu mladík ženu napadl 21. února 2013 před koncem pracovní doby, opakovaně ji udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a přes 10.000 Kč. Nečesaný obvinění opakovaně odmítl.

Související

Lukáš Nečesaný

Nečesaný má od státu dostat za újmu 1,57 milionu korun

Lukáš Nečesaný, který byl stíhán a následně osvobozen v případu pokusu o vraždu kadeřnice na Jičínsku, má dostat od státu 1,57 milionu korun jako náhradu újmy. O rozhodnutí Městského soudu v Praze informovala ČT na základě informací z justiční databáze. 
Lukáš Nečesaný

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.

Více souvisejících

Lukáš Nečesaný soudy Hradec Králové

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 6 hodinami

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

OSN, ilustrační foto

Izrael zaútočil na uprchlický tábor v Rafahu. Mimořádně zasedne RB OSN

Rada bezpečnosti OSN svolala na úterý mimořádné zasedání v souvislosti s izraelským náletem na uprchlický tábor ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy, který si podle tamních úřadů vyžádal nejméně 45 obětí. S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom v noci na úterý informovala agentura AFP.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

EK schválila Česku miliardovou podporu na modernizaci tepláren

Evropská komise po intenzivním vyjednávání vydala pro Česko povolení na provozní podporu pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v maximálním celkovém objemu 3,2 miliardy eur. Bude tak možné aplikovat opatření, které je zásadní pro modernizaci energetiky a teplárenství a přispěje k plnění klimatických cílů. Model bude zároveň využívat nejefektivnější a nejmodernější formu podpory, která se bude odvíjet od situace na trhu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy