Češi polykali hašiš a pašovali do Grónska, zpovídají se u soudu

Brno - Krajský soud v Brně se dnes začal zabývat rozsáhlým pašováním hašiše z Dánska do Grónska. Zpovídá se z toho devět Čechů, převážně mladých lidí, hašiš polykali po takzvaných kontejnerech, celkem šlo o několik kilogramů. Vydělali si tím podle obžaloby stovky tisíc korun. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s drogami jim hrozí až 18 let vězení. K pašování se vesměs přiznali.

Podle obžaloby dotyční v různých časových obdobích v letech 2010 až 2016 podnikli zhruba 15 cest z Dánska do Grónska, při každé z nich převezli stovky gramů hašiše za statisíce korun. Podle obžaloby to fungovalo tak, že drogy sháněl Američan, který pomáhal obchod organizovat. Dotyčnému se ale v Dánsku podařilo uprchnout. Za českou stranu obchody nejdříve zajišťoval obžalovaný Petr Dvořáček, později Václav Sekanina a Jan Sivera, kteří pro transport drogy najímali kurýry. Šlo především o mladé muže do třiceti let z Blanska a okolí. Někteří se znali z práce v Blansku.

Podle žalobce jezdili autobusem do Dánska, kde hašiš spolykali, následně odletěli do Grónska, kde drogu vyloučili a předali dál. V Grónsku dostali peníze v dánských korunách, třeba i 120.000 (asi 408.000 Kč), které převezli zpět do Česka. Kurýrům připadla zhruba polovina, zbytek odevzdávali. Peníze převáželi například v obálkách nalepených na stehnech či lýtkách, ale i zasunuté v konečníku.

"Sivera za mnou přišel s nabídkou na převezení hašiše do Grónska. V Dánsku jsem to měl napolykat a odletět do Grónska. V Grónsku jsem si měl koupit místní SIM kartu a bezprostředně po příletu zavolat svému kontaktu, ale to už jsem byl hned zadržen," popsal svoji cestu jeden z kurýrů.

U soudu dnes vypovídali někteří obžalovaní, jednání pokračuje i odpoledne. Kdy soud rozhodne, není zřejmé, termíny hlavního líčení jsou vypsané i na 18. a 19. dubna. Vzhledem k tomu, že obžalovaní působili podle státního zastupitelství jako organizovaná skupina působící ve více státech, hrozí jim všem deset až 18 let vězení nebo propadnutí majetku.

Související

Marihuana

Německo částečně legalizovalo marihuanu. V Berlíně se slavilo

V Německu vstoupila od dubna v platnost částečná legalizace marihuany, kterou prosadila současná vláda kancléře Olafa Scholze. Příslušný zákon schválili zákonodárci v březnu. Kuřáci marihuany se sešli k oslavám u Braniborské brány v Berlíně, informovala DW. 

Více souvisejících

Drogy soudy grónsko češi

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy