ÚS odmítl stížnost Dolíhala, za loupež u Slavkova a vraždu dostal 20 let

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Romana Dolíhala v kauze loupeže 77 milionů korun z vozidla bezpečnostní služby u Slavkova na Vyškovsku. Má si odpykat 20 let ve vězení, a to nejen za samotnou loupež, ale také za pozdější vraždu velitele vozu s penězi. Odmítnutí stížnosti je patrné z justičních databází.

Odůvodnění zatím ÚS nezveřejnil, známý není ani obsah Dolíhalovy stížnosti. S ohledem na anonymizaci usnesení nechtěla výsledek řízení komentovat ani mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Loupež patří k největším v historii Česka. Stala se v srpnu 2006. Tři maskovaní muži přepadli vůz bezpečnostní služby, měli pistole a maketu bazuky. Bývalí policisté většinu peněz investovali do nemovitostí, případně s různými výsledky svěřili nebo půjčili známým. Velitel vozu, možný komplic lupičů, zemřel čtyři roky po loupeži. Tělo se našlo až později na skládce u Drásova na Brněnsku.

Kromě Dolíhala byl odsouzen také jeho bratr Antonín, jenž dostal deset let, a Jaroslav Havlík, jenž si odpykává 11 let vězení. Jiří Bartoň, který pomáhal odklízet tělo velitele vozu, dostal u Krajského soudu v Brně 2,5 roku vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky.

Roman Dolíhal s Havlíkem se neúspěšně obrátili na Nejvyšší soud. Loni konstatoval, že o vině není důvod pochybovat. Dílčí rozpory ve svědeckých výpovědích lze rozumně vysvětlit, obhajoba obviněných je prý účelová.

Dolíhal v dovolání poukazoval na porušení práva na spravedlivý proces, tvrdil, že justice nevyslechla svědky, na kterých trval. Kauzu podle něj ovlivnila "štvavá kampaň médií". Dále zpochybnil totožnost těla nalezeného na skládce u Drásova. Setrvale tvrdil, že v době spáchání loupeže byl na jiném místě. Odsouzen byl především na základě výpovědi bratra, který se k činu přiznal a popsal přípravu i průběh přepadení.

Související

Soud, ilustrační foto

Rodina lupičů přijde o nemovitosti. Stát mi okrádá maminku, stěžuje si Dolíhal

Krajský soud v Brně dnes usnesením opět zabral vybraný nemovitý majetek příbuzným bratrů Dolíhalových odsouzených za loupež 77 milionů korun z vozu bezpečnostní služby u Slavkova u Brna. Bratři nemovitosti na své příbuzné převedli krátce před nástupem do vězení, podle soudu je aspoň částečně pořídili za peníze z trestné činnosti. Krajský soud nemovitosti odsuzujícím rozsudkem už dřív zabral, olomoucký vrchní soud ale tuto část rozsudku zrušil a věc vrátil. Rozhodnutí není pravomocné.

Více souvisejících

Roman Dolíhal Ústavní soud ČR Vražda loupež

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy