V Plzni začaly Slavnosti svobody, vrcholem akce bude sobotní vojenský konvoj

Plzeň - Výstavou Muži generála Pierce o 16. obrněné divizi armády USA začaly dnes v Plzni Slavnosti svobody. Největší tradiční oslavy konce druhé světové války v Česku přilákají do města desítky tisíc lidí. Připraveny jsou pro ně koncerty, výstavy, pietní akty, besedy, vzdělávací soutěže i autentické ukázky dobových vojenských kempů a života v Plzni v roce 1945. Jedním z vrcholů akce bude sobotní konvoj více než 220 kusů vojenské techniky Convoy of Liberty. V souvislosti s akcí a množstvím účastníků připravila policie rozsáhlá bezpečnostní opatření.

Výstava Muži generála Pierce na 21 panelech představuje v sadovém okruhu 16. obrněnou divizi, která slaví 75 let od vzniku. Je to jedna z nejmladších divizí americké armády. Byla založena v Arkansasu a do bojů v Evropě zasáhla až v lednu 1945. Právě její vojáci 6. května 1945 osvobodili Plzeň. "Byla to vlastně její jediná samostatná akce za celou válku, jinak ta divize neměla žádné bojové zkušenosti," řekl ČTK jeden z autorů výstavy Ivan Rollinger.

"Já jsem Piercův muž," hrdě se hlásil k 16. obrněné divizi třiadevadesátiletý George Thompson z Oregonu. Na oslavy v Plzni přijel počtrnácté. "Oživuje to mé vzpomínky na konec války," řekl ČTK. Těžko by prý vybral, co se mu na oslavách nejvíc líbí. "Moc se mi líbí monument Díky, Ameriko! Jsem opravdu šťastný, že jste ho obnovili. Měl jsem strach, že ho už znovu nepostavíte, mám pravdu radost," přiznal s dojetím.

Právě slavnostní odhalení obnoveného památníku Díky, Ameriko! na Americké třídě bylo jednou z dnešních akcí při zahájení slavností. Kvůli prasklinám v žule nechalo město vysoké kamenné bloky před dvěma lety odstranit. Minulý týden se dva více než šestimetrové žulové pylony, každý vážící 22 tun, vrátily na místo. Město obnovilo pomník v původní podobě. Žulu, co nejpodobnější té původní, našlo až ve Francii.

"Je to nádhera, je to vždycky skvělé být tady," řekl nadšeně šestadevadesátiletý Earl Ingram. Na Slavnosti svobody od roku 1990 přijel letos už potřiadvacáté. Stejně jako v roce 1945 se i nyní těší ze setkávání s lidmi. Těší ho, že si uvědomují, co se v květnu před 73 lety v Plzni stalo. "Je to stále moc důležité připomínat si ty události. Stále se učíme. Lidé vždy dělali chyby, ale neměli bychom dělat stejnou chybu dvakrát. Stojí to příliš mnoho - příliš mnoho bolesti, příliš mnoho zkázy, utrpení, příliš mnoho životů," řekl ČTK Ingram. Do Plzně přiletěl z Ameriky ve středu. I přes vysoký věk a náročný program, který během oslav absolvuje, ho návštěva Plzně každoročně nabíjí elánem na dlouhou dobu.

"Cílem oslav je, připomenout si události z května 1945, procítit dobovou atmosféru a hlavně pak vzdát hold mužům, kteří před 73 lety jako velmi mladí chlapci přinesli Plzni svobodu. Osobně vždy vnímám setkání s veterány, jimž všem je už přes 90 let, jako nejsilnější moment oslav," řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

V souvislosti s množství lidí i dopravními omezeními policie připravila rozsáhlé bezpečnostní opatření, na které nasadí desítky policistů. "Jeho cílem je zajištění klidu a veřejného pořádku nejen na všech místech konání akcí, ale i v jejich okolí. Na veřejný pořádek a bezpečnost budou především dohlížet policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování, policisté pořádkové a zásahové jednotky a v neposlední řadě kolegové ze služby dopravní policie," vyjmenovala policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Program slavností je na webu www.slavnostisvobody.cz.

Související

Více souvisejících

Plzeň osvobození čr II. světová válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy