Výrok o Klausově amnestii? Soudce Kydalka neuspěl u NSS s námitkou podjatosti

Brno - Kárnou žalobu na pražské soudce Kamila Kydalku kvůli výrokům o amnestii bývalého prezidenta Václava Klause bude na Nejvyšším správním soudu (NSS) dál řešit kárný senát Jakuba Camrdy. Server Česká justice.cz dnes uvedl, že Kydalka u soudu neuspěl se svou námitkou proti Camrdově podjatosti.

Kydalka podal námitku vůči předsedovi senátu Camrdovi na jaře a soud následně odložil projednávání kárné žaloby na neurčito. Kárný senát ji měl přitom projednat už na konci února, tehdy se ale Kydalka omluvil ze zdravotních důvodů. Kydalka již dříve serveru Česká justice sdělil, že předsedovi kárného senátu nestačila jeho neschopenka jako omluva a požadoval potvrzení od lékaře, že se k soudu nemůže dostavit. Dostal prý ale šibeniční termín, do kterého nebylo možné požadavky splnit, což byl jeden z důvodů pro podání námitky podjatosti. Vedle toho Kydalka v námitce poukazoval na to, že Camrda dříve pracoval jako náměstek na ministerstvu spravedlnosti, a to prý zpochybňuje jeho objektivitu.

Mluvčí NSS Sylva Dostálová serveru řekla, že Nejvyšší správní soud 18. dubna rozhodl o tom, že předseda kárného senátu Camrda není vyloučen z projednávání a rozhodování v Kydalkově kauze.

Kárnou žalobu podal na Kydalku předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Důvodem bylo to, jakým způsobem kritizoval pro Seznam Zprávy Klausovo amnestijní rozhodnutí a jeho domnělé pozadí. Podle Kydalky měl aboliční článek amnestijního rozhodnutí pomoci konkrétním lidem a mimo kamery Kydalka prý sdělil reportérce Sabině Slonkové domněnku, kdo si abolici - tedy zastavení vleklých trestních stíhání - objednal a kolik zaplatil. Šlo prý o 300 milionů korun, důkazy ale podle zveřejněné reportáže nezazněly.

Kydalka už dříve stanul před kárným senátem kvůli tomu, jak vstoupil do debat kolem komunálních voleb v obci u Prahy. Senát ho v roce 2015 uznal vinným, žádný postih mu neuložil. Jako dostatečný trest hodnotil samotné projednání kárné žaloby. Kydalka vnímal rozhodnutí kárného senátu jako omezení své svobody projevu a obrátil se na Ústavní soud.

Podle něj Kydalka skutečně porušil povinnost zdrženlivosti, která představuje zvláštní omezení svobody projevu u soudců. Představitelé justice si musí uchovávat odstup od politické soutěže, a to na jakékoliv úrovni, zdůraznil Ústavní soud. Kydalka si poté stěžoval u Evropského soudu pro lidská práva, který ale podle České justice odmítl jeho stížnost jako nepřípustnou.

Související

Nejvyšší správní soud

Kárný senát potrestal soudce Kydalku, rok bude brát méně peněz

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) snížil pražskému soudci Kamilu Kydalkovi plat o deset procent na jeden rok. Dopustil se průtahů v deseti trestních spisech. Postih je tak mírnější, než navrhovala kárná žaloba. Ne všechny průtahy lze klást plně za vinu Kydalkovi, který má dlouhodobé zdravotní potíže.

Více souvisejících

Kamil Kydalka (soudce) Nejvyšší správní soud amnestie Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy