Obžalovaní v kauze MUS před český soud? Jen plýtvání penězi, ohradila se advokátka

Praha - Obžalovaní v kauze tunelování Mostecké uhelné společnosti (MUS) nechtějí, aby jejich případ řešil český soud. Jejich právní zástupkyně Karolina Zelenková dnes v prohlášení zaslaném ČTK uvedla, že skutky uvedené v obžalobě jsou totožné s těmi, za něž už byli obžalovaní pravomocně odsouzeni ve Švýcarsku. Reagovala tak na skutečnost, že pražský městský soud již stanovil začátek hlavního líčení, a to na letošní říjen.

Českou obžalobu na šestici mužů podali olomoučtí vrchní státní zástupci loni v květnu. Kvůli obvinění z podvodného ovládnutí společnosti poslali k soudu pět bývalých manažerů MUS - Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause. Šestým obžalovaným je bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora, který se má zodpovídat z přijetí úplatku. Někdejší šéfové MUS vinu odmítají, vinnými z podvodů a praní špinavých peněz je však už uznaly švýcarské soudy.

"Trestnímu řízení v České republice brání překážka uznávaná již římským právem, a to zákaz dvojího odsouzení za tentýž skutek," prohlásila nyní Zelenková. Zopakovala také svůj dřívější výrok, že další kroky učiněné v rámci trestního řízení v ČR v této kauze jsou zjevným plýtváním prostředků daňových poplatníků. Upozornila, že obžalovaní se připravují na nástup do vězení ve Švýcarsku.

Advokátka také podotkla, že obžalovaní navrhli pražskému soudu před nařízením termínů hlavního líčení předběžné projednání obžaloby, přičemž argumentovali jednak pravomocným skončením věci před švýcarským odvolacím soudem, jednak promlčením trestního stíhání. "Do dnešního dne obžalovaní na tyto své návrhy neobdrželi žádnou reakci Městského soudu v Praze," napsala.

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Silvie Slepičková zatím stanovila termíny hlavního líčení od října do dubna příštího roku. "Hlavní líčení bylo nařízeno proto, že ze Švýcarska ani od obžalovaných nemáme žádnou informaci o tom, že by pravomocně uložené tresty vykonávali nebo je již vykonali," sdělila na dotaz ČTK mluvčí soudu Markéta Puci.

Soud v současné době stále čeká na odpovědi od Švýcarů, na které se počátkem letošního roku obrátil s žádostí o právní pomoc. Právě na základě švýcarských rozhodnutí chce senát Slepičkové posoudit, zda jde v případě české a švýcarské obžaloby o totožný skutek, či nikoliv. "Rovněž žádáme o vyjádření, jaké kroky a v jakém časovém výhledu budou následovat ohledně výkonu uložených trestů," doplnila mluvčí.

Soud by podle Puci trestní stíhání zastavil v případě, pokud by byl obžalovaný v jiném státě za tentýž skutek pravomocně odsouzen, potrestán a trest by si již vykonával nebo vykonal.

Federální trestní soud v Bellinzoně potrestal exmanažery v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Švýcarský nejvyšší soud koncem loňského roku nařídil přezkoumání výše trestů uložených Klimeckému, Divišovi a Čmejlovi, odvolání Koláčka a Krause zamítl. V Česku hrozí manažerům až desetileté vězení. Podle olomouckých žalobců způsobili státu škodu nejméně 3,2 miliardy korun.

Související

Miloš Zeman

Prezident Zeman u soudu hájil privatizaci Mostecké uhelné

Prezident Miloš Zeman dnes při svědecké výpovědi u soudu hájil prodej státního podílu v Mostecké uhelné společnosti (MUS), který v roce 1999 schválila jeho vláda. MUS podle něj nebyla strategickou společností a vláda byla ráda, že se menšinového podílu zbaví.
MUS

V kauze Mostecké uhelné vypovídal miliardář Bobela, obviněného Koláčka se zastal

V kauze údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS) u soudu vypovídal miliardář a někdejší spolumajitel firmy Vasil Bobela. Mimo jiné uvedl, že v roce 1999 neměl management MUS pochyby o zákonnosti svého jednání, protože policie nic protiprávního neodhalila. Na některé z položených otázek dnes Bobela nicméně odmítl odpovědět, aby si nepřivodil nebezpečí trestního stíhání.

Více souvisejících

MUS soudy Antonín Koláček (odsouzený v kauze MUS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy