ROZHOVOR | Cukrovka: Nejnebezpečnější mýty? Ptali jsme se lékařky, upozornila na závažné skutečnosti

ROZHOVOR – Počet diabetiků v populaci strmě stoupá. Loni se s cukrovkou léčilo přes 860 tisíc Čechů, přičemž další tisíce o své nemoci ještě neví. Přestože jde o “notoricky” známou chorobu, stále o ní koluje řada mýtů. EuroZprávy.cz proto požádaly diabetoložku, aby uvedla věci na pravou míru. “Jako nejvíce rizikové vidím pití alkoholu po sportu, třeba po fotbalovém zápase nebo výletu na kole u diabetika na inzulínu,” říká MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DiaVize.

Kolem cukrovky koluje řada mýtů, jež tuto nemoc zlehčují. Které pokládáte za nejnebezpečnější? Je jich mnoho. Mé dva nejoblíbenější jsou: Pokud se cítím dobře, mám hladinu cukru v krvi přece v pořádku. Druhý je: Když mám cukr v krvi trochu zvýšený, nic se neděje, můžu to nechat být.

Určitě si nejeden diabetik řekne, že mu přece tu a tam kousek čokolády nic neudělá... Čtvereček kvalitní hořké čokolády nic neudělá, pokud si ho vezme diabetik před fyzickou aktivitou, při dobré glykemii a opravdu zřídka, jednou dvakrát v týdnu. Tím předejde rozkolísání hladiny cukru v krvi, ke kterému dojde po čokoládě, v níž je hodně cukru – tedy mléčné, bílé, s náplní apod. Po nich nastane chuť na další kousky čokolády, kterým je těžké odolat. A v tom už problém je.

Dnes jsou dia výrobky, které už od „normálních“ chuťově ani nerozlišíte. Co dělat, když diabetik nějakým nedopatřením sní něco, co by neměl? Dia výrobky jsou dostupné v různých kvalitách i chutích, často nevalných. Proto je mnohdy lepší sáhnout po kvalitní “nedia” potravině s přirozeně nízkým obsahem cukru, jako je např. zmíněná hořká čokoláda, a sníst jí méně. To zaprvé. A pokud diabetik sní něco, co neměl, což se stane, jde na kolo, projít se nebo uklízet, aby nadměrný příjem spálil pohybem. Na glykemii tak zmíněné zhřešení bude mít menší dopad.

Existuje pojem „stařecká cukrovka“. Prý je to normální projev stáří a léčby není třeba...To je další mýtus. Stařeckou cukrovku je nutné léčit, protože velmi zvyšuje riziko infarktů, mozkových příhod, snížené funkce ledvin, zhoršuje průběh infekcí. To vše významně zkracuje život. Normálním projevem stárnutí není, jen se s postupujícím věkem snáze objeví. Díky stárnutí totiž přirozeně klesá citlivost na hormon snižující hladinu cukru v krvi – inzulín.

Život ohrožujícím stavem je diabetické kóma. Jak ho laik pozná a jaká je první pomoc? Diabetické kóma způsobené buď extrémně nízkou, nebo vysokou glykemií laik neodliší od jiných bezvědomí. Navíc může být provázeno křečemi a zvracením. První pomoc je zkontrolovat, zda člověk v bezvědomí dýchá a má srdeční akci, zavolat záchrannou službu a případně začít s masáží srdce a dýcháním nebo uložit dýchajícího člověka do stabilizované polohy na boku. Nevhodné je podávat sladké tekutiny do úst, protože hrozí riziko jejich vdechnutí.

Jak je to s alkoholem u cukrovkáře? Může si občas dát pivo či skleničku něčeho ostřejšího? Malé množství alkoholu diabetikům nezakazujeme, ale učíme pacienty, co alkohol v jakém případě způsobí. Jako nejvíce rizikové vidím pití alkoholu po sportu, třeba po fotbalovém zápase nebo výletu na kole u diabetika na inzulínu. Zde je vysoké riziko diabetického kómatu s nízké glykemie. Naopak u stařecké cukrovky pár piv večer s kamarády povede k vysoké hladině cukru v krvi, Vidíte tedy, že s alkoholem a diabetem je to složité a toto téma by mělo padnout v diabetologické ambulanci, protože je na něj u každého odpověď jiná.

Jedním ze symptomů cukrovky je žízeň. Je něčím specifická v případě diabetu? Žízeň je velká, provázená silnou únavou, vede k častému močení, kterého si pacient všímá hlavně v noci.

Jaké další příznaky, které by mohly mít souvislosti s cukrovkou, neradno podceňovat (a které jsou opomíjeny)? Je to snadný úbytek hmotnosti provázený zmíněnou žízní a častým močením, provázející vysokou hladinu cukru v krvi. Pokud vystoupá extrémně, může se objevit nevolnost až zvracení, zrychlené dýchání a malátnost. Naopak varovným příznakem nízké hladiny cukru v krvi, která se může při léčbě cukrovky objevit, je slabost, nesoustředěnost, hlad, chuť na sladké, pocení, bledost, třes, které ustoupí po vypití skleničky sladkého nápoje.

Cukrovku si logicky spojujeme s cukrem. Jakých dalších potravin (druhů jídel) bychom se měli preventivně vyvarovat? Prevencí cukrovky je štíhlá postava, proto je dobré vyřadit zbytečný přísun kalorií, a to ve sladkých nápojích, tučných mléčných výrobcích, tučných uzeninách, sušenkách, bonbónech. Ty organismu dodávají koncentrovanou energii vhodnou při sportovní zátěži, a ne při práci u počítače.

Je cukrovka dědičná? Dědí se dispozice k cukrovce, tedy přibližně 50 % rizika cukrovky.

Když byla cukrovka v rodině, automaticky ji dříve či později dostanu taky? Pokud je cukrovka v rodině, je pravděpodobnost, že jí onemocníte, vysoká. A to, nakolik se projeví, ovlivňujete svým životním stylem. Pravdou je, že se v rodině nedědí pouze geny, ale i životní styl – zvyky, jak trávit volný čas a jak nakupovat a vařit. Vliv rodiny je proto veliký a působí hlavně v dětství, kdy dítě kopíruje rodiče. Veďte tedy děti k pohybu, sportu a zdravé, čerstvé stravě. Významná je také úloha kojení, která dokáže působit preventivně na rozvoj cukrovky a to jak pro maminku, tak pro dítě už v neútlejším věku.

Pokud v rodinné anamnéze nikdy nebyla, můžu být v klidu?Máte pouze menší pravděpodobnost, že cukrovkou onemocníte, ale v klidu být nemůžete.

Obávanou komplikací je diabetická noha, která může skončit i amputací. Jak poznáme, že nám něco podobného hrozí a jaké jsou nejmodernější metody léčby? K vyšetření zvýšeného rizika slouží každoroční vyšetření citlivosti nohou a jejich prokrvení u vašeho diabetologa, který vám výsledek každoročně sdělí. Pokud je porucha citlivosti odhalena, je riziko, že vás nebude bolet poranění nohy – například puchýř, nebo neucítíte kamínek v botě, horký písek u moře a nohu si rozedřete nebo popálíte. Nohu budete dál zatěžovat i ve chvíli, kdy by při neporušené citlivosti tak bolela, že byste nikam nemohli jít. Porušené prokrvení a vyšší hladina cukru v krvi navíc komplikují hojení a do rány snáze pronikne zvenčí infekce a zevnitř se k ní hůře dostávají antibiotika.

Je to jedna z nejsvízelněji léčitelných komplikací diabetu s nejistým výsledkem a ohrožením nohy. Proto je nejlepší jí předejít výborně vyrovnanou cukrovkou, správnou obuví, na kterou u těchto pacientů přispívá 1x za 2 roky zdravotní pojišťovna 1000 Kč, správnou pedikúrou. O všem vás poučí zkušená diabetologická sestra v ambulanci.

Diabetes představuje zátěž snad pro celý organismus. Jak moc zasahuje do psychické a sexuální oblasti? Výzkum zjistil, že až 40 % pacientů s diabetem trpí depresemi. V životě diabetika depresivita komplikuje motivaci a spolupráci při léčbě, která pak selhává. Ovlivňuje také negativně rodinný život diabetika a podporu rodiny. Namístě je léčba depresí psychoterapií a případně léky společně s cukrovkou a vede často k úspěchu léčby cukrovky a k velké úlevě pacienta.

Erektilni dysfunkce je také častým problémem mužů diabetiků, kterou můžeme zmírnit léčbou, často ve spolupráci s urologem. Namístě je o ní s diabetologem hovořit, protože možnosti léčby máme. U žen může být cukrovka příčinou bolestivosti při pohlavním styku, která souvisí se sníženým zvlhčením poševní sliznice a větším rizikem infekcí.

Související

Cukrovka, ilustrační fotografie

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na cukrovku

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Více souvisejících

cukrovka zdraví rozhovor Marta Klementová (lékařka) život Alkohol Čokoláda Cukr - inzulín nemoci

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy