Ministerští úředníci poškodili stát o miliardy? Vrchní zastupitelství podalo žalobu

Praha - Vrchní státní zastupitelství podalo žalobu na tři úředníky ministerstva průmyslu a obchodu. Podle žalobců způsobili škodu přes 4,5 miliardy korun v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) o vytvoření záručního fondu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013. O podání obžaloby dnes v tiskové zprávě informoval státní zástupce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle žalobců porušila trojice úředníků povinnost při správě cizího majetku a dopustila se poškození finančních zájmů Evropské unie. "Obvinění se žalovaného jednání dopustili z pozic úředníků Ministerstva průmyslu a obchodu ČR," uvedl Trčka.

České republice podle spisu způsobili škodu přes 2,7 miliardy korun. Dalších 1,8 miliardy Kč je škoda způsobená Evropské unii neoprávněným použitím peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Přidělování dotací na MPO podle ministra Tomáše Hünera (za ANO) dlouhodobě provázela řada pochybností a podezření. "Byla to jedna z věcí, které jsem okamžitě po svém příchodu na ministerstvo změnil, aby se nic podobného nemohlo v budoucnosti zopakovat," uvedl ministr.

Podnikatelské záruky v letech 2007 až 2010 přidělovala ČMZRB, v níž tehdy stát vlastnil dvoutřetinový podíl. Ve dvou programech Záruka a Progres využila na záruky 5,7 miliardy korun z evropského operačního programu Podnikání a inovace. Peníze na záruky ale ČMZRB dostala bez výběrového řízení, i když tehdy třetinu jejích akcií držely soukromé banky Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto banky také nejčastěji garantované úvěry poskytovaly.

Chyby v poskytování záruk popsala kontrolní zpráva Bruselu z roku 2011. Po třech letech vyjednávání stát přijal pokutu 1,83 miliardy Kč za program Záruka. Stíhání úředníků ministerstva průmyslu zahájili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v září 2016.

Související

Více souvisejících

ministerstvo průmyslu Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) soudy Tomáš Hüner dotace

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy