Soudkyně s vazbami na Peltu? Předseda Nejvyššího soudu navrhl její odvolání

Brno - Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal navrhl kárnému senátu, aby odvolal z funkce pražskou soudkyni Sylvu Mašínovou. V minulosti měla blízko k fotbalovému funkcionáři Miroslavu Peltovi. Přes možnou podjatost pak v roce 2016 rozhodovala ve sporu tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, Dagmar Damkové a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Navíc jej podle Šámala řešila zaujatě.

Klientelismus do soudnictví nepatří, řekl Šámal, který svou pravomoc podat kárnou žalobu využil vůbec poprvé. "Považuji to vedle podplácení či úplatkářství za největší přestoupení činnosti a regulí toho, jak má soudce vystupovat," řekl na adresu Mašínové.

Soudkyně připustila, že před lety měla krátký vztah s Peltou. Skončil prý ale několik let před tím, než řešila spor fotbalových funkcionářů. "Žádná intimita už v tom dávno nebyla," zdůraznila Mašínová.

Osobně prý Berbra ani Kovaříka neznala, neměla na výsledku jejich sporu žádný zájem, Pelta podle ní s kauzou nijak přímo nesouvisel. Znalost fotbalového prostředí podle ní neznamená, že jako soudkyně nemůže řešit podobný spor. Hluboce věřící soudce také může rozhodovat o církevních restitucích, uvedla.

Šámalovu žalobu a stejný podnět předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Michaely Wenzlové dnes začal řešit kárný senát Nejvyššího správního soudu. Mašínová nyní nemůže soudit, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ji dočasně zprostil výkonu funkce.

Berbr a Damková žalovali Kovaříka kvůli jeho kritickým výrokům v médiích, chtěli od něj omluvu. Mašínová civilní spor rozhodla ve prospěch žalobců. Odvolací Městský soud v Praze ale verdikt zrušil a Mašínovou zkritizoval za to, že nedala prostor důkazům navrženým Kovaříkem. Rovnou pak věc přidělil jinému soudci.

Vazby Mašínové s Peltou, od kterého před lety dostávala třeba zahraniční zájezdy nebo lístky na fotbal, prověřovala i policie. Trestný čin nezjistila, materiály ale předala potenciálním kárným žalobcům. Pravomoc podat žalobu pak využil nejprve Šámal, poté i Wenzlová.

Související

Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Trest za vztah s Peltou? Mašínová bude mít na rok snížený plat

Brno - Nejvyšší správní soud dnes potrestal pražskou soudkyni Sylvu Mašínovou snížením platu na rok o 30 procent, což je zákonem nejvyšší možné snížení platu. Mašínová ale může nadále soudit. Dosud byla funkce dočasně zproštěna rozhodnutím ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Kárnou žalobu na Mašínovou podal předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal kvůli tomu, že měla blízko k významnému fotbalovému funkcionáři Miroslavu Peltovi a přes možnou podjatost rozhodovala spor tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Podle Šámala rozhodla zaujatě.
soudy

Soudkyně Mašínová se zatím do taláru nevrátí, čelí kárné žalobě

Brno - Pražská soudkyně Sylva Mašínová, která čelí kárné žalobě, se zatím do taláru nevrátí. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh na zrušení rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který Mašínovou dočasně zprostil funkce. ČTK to řekla mluvčí NSS Sylva Dostálová. Mimo funkci zůstane Mašínová do konce kárného řízení, bude pobírat polovinu platu.

Více souvisejících

Sylva Mašínová (soudkyně) Pavel Šámal (nový předseda NS) Nejvyšší soud Miroslav Pelta

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy