Čištění areálu ve Vrběticích přechází do letního režimu. Sklad číslo 12 je velmi rizikový

Zlín - Čištění areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde před více než třemi lety vybuchly dva sklady s municí, přechází ode dneška do letního režimu. Záchranné a likvidační práce budou složky integrovaného záchranného sytému (IZS) vykonávat v dvousměnném provozu, aby využily déle panující denní světlo. Při ohledávání vybuchlého skladu číslo 12 bylo zjištěno, že se tam nachází daleko větší množství poškozené munice, kterou je potřeba zneškodnit, než při ohledání prvního epicentra exploze, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

"V dopoledních hodinách budou probíhat především práce v epicentru a odpoledne bude činnost soustředěna na zpracování nalezené nebezpečné munice," uvedla mluvčí.

S opatřením souvisí změna v uzavírání silnice mezi nedalekými Haluzicemi a Lipovou. Doposud byla komunikace v době ohledání druhého místa exploze v muničních skladech ve Vrběticích uzavírána od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 18:00. V následujících třech měsících, v případě vhodných podmínek i v září, bude silnice každý den uzavřená pouze od 7:00 do 13:00. Dobu uzavírky však lze operativně upravovat.

"Složky integrovaného záchranného systému umožní vždy v době od 7:00 do 8:30 průjezd autobusových spojů, které jsou uvedeny v aktuálním dopravním řádu," sdělila Javorková.

Uzavření silnice bude podle ní opět zřetelně označeno dopravními značkami a dopravní policisté budou dohlížet na jejich dodržování. V této souvislosti mohou lidé využívat telefonní linku 974 666 555.

Komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou je uzavírána od loňského července, kdy začalo ohledání druhého epicentra exploze. Důvodem je podle policie zajištění maximální bezpečnosti lidí, pyrotechnická služba doporučila veliteli zásahu bezpečnostní perimetr od epicentra ve vzdálenosti jednoho kilometru.

K 31. květnu skončili ve Vrběticích svou činnost příslušníci armády, kteří vypomáhali při plošném pyrotechnickém průzkumu a vzniku nové trhací jámy. Na konci května se ji podařilo dokončit.

Zásah policie ve Vrběticích by podle původního plánu mohl skončit na konci letošního roku. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu skončilo v polovině loňského června.

Související

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Více souvisejících

výbuch ve Vrběticích na Zlínsku munice Zlínský kraj

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy